Jocke Malmdahl

Att sadla om från kommunal verksamt till det
privata näringslivet är omvälvande och samtidigt helt naturligt. Det säger Högsby Sparbanks
nytillträdde VD Joakim Malmdahl.

Vi träffas tidigt en solig fredagsmorgon mitt i Högsby för fotografering och intervju. Joakim gillar vatten och vad passar då bättre än att fotografera intill Emån.
Vi kommer snabbt in på vägval här i livet och alla beslut som fattas. Ett av de sista besluten som Joakim som kommunchef var med och tog fram underlagen till, var breddningen av Tingebro och anläggningen av den parallella gång- och cykelvägen.
– Ja det löste sig så bra som möjligt för alla parter efter ett givande och tagande mellan trafikverk och näringsidkare. Nu ser vi alla fram emot att projektet drar i gång efter nyår.

Vi åker vidare till kontoret
och fortsätter intervjun
Joakim har arbetat inom den kommunala världen i snart 20 år och just nu sker stora förändringar i hans liv.
– Dels så går jag över till den privata världen och banksektorn och dels så har jag precis blivit fyrabarnsfar då lilla Greta för snart tre månader sen kom till världen. Just nu så är det full prioritering kring dessa två bollar som jag försöker att hantera och det känns fullt tillräckligt.

4 -2 till Högsby
Joakim berättar att han historiskt har skiftat arbetsgivare efter cirka sju år och så blev det även denna gång.
– Jag har antingen arbetat här i Högsby eller i Oskarshamn, och just nu står det 4-2 till Högsby. Jag har alltid trivs väldigt bra på alla jobb jag haft, men det är klart att på heltid syssla med ekonomiska frågeställningar och utmaningar som denna roll innebär, är på något sätt ett mål som jag har haft sedan barnsben. Nu är jag här och just nu är jag inne i arbetet att skaffa mig en bra bild på alla
former av ekonomiska förutsättningar och regelverk som finns inom finansvärlden.

Läroskola
Under hela intervjun med Joakim infinner sig en optimistisk och energisk atmosfär. Det går inte att ta miste på Joakims starka drivkrafter runt ekonomi och samhällsutveckling när han kommer in på olika faktorer som påverkar ett samhälles utveckling.
– Det måste jag ändå tillstå, att alla mina år inom den kommunala världen har gett mig en enorm kunskap om samhällsutveckling och den uppsjö av faktorer som påverkar förändringar i olika riktningar. Jag har ett starkt intresse för samhällsutveckling och att nu arbeta med företagare och personer som ser tillväxtprojekt och att vi kan vara en möjlig del i tillväxten i rollen som bank, det känns mycket inspirerade.

Vad står Högsby Sparbank för
– För mig så står banken för det lokala. En bank som sätter kunden och ekonomin i fokus och där samhällsengagemang är en viktig kugge. Vi tror att ekonomi växer sig stark med en lokalt förankrad bank och att vi tillsammans utvecklar samhället. För mig så ska banken se på både nya och befintliga projekt med en öppen syn och öppet sinne för att möjliggöra utveckling. Vi ska stötta, hjälpa och skapa trygghet för våra kunder kring deras finansiella situationer.

Ja eller nej
– Att få ett nej eller ett ja från banken i ett utlåningsärende handlar inte om att vi vill eller inte vill ta risker, för det gör vi varje dag. Vi lånar ut medel och vi är i en bransch där man tar risker. Det är det vi lever på. Det vi däremot gör, och måste göra, för att ta ansvar, är att vi tar kalkylerade risker. Att säga nej är ett sätt att ta ett ansvar, på samma sätt som att säga ja också är att ta ansvar.

Lokal bank
Banken har fler kunder idag än det bor kommuninvånare i kommunen. Kan man då kalla sig för en lokal bank, frågade vi på Innehåll.
– Ja det tycker jag verkligen. Det är här vi har vår bas och det är här vi verkar och ska vara synliga. En del av de kunder som vi har som inte bor i kommunen är tidigare kommuninvånare som valt att behålla sin bank, även när man flyttat. Det är vi mycket stolta över. Det handlar då både om privatkunder och företagskunder och det gör att vi känner en ödmjuk stolthet över att man gillar oss som bank och ekonomisk sparringpartner även när man flyttat. Nyckeln till att behålla kunder eller att få nya är att hålla hög servicegrad och det har vi ständigt fokus på.
Jag kommer själv att vara ute mycket och träffa våra kunder och gärna ute på plats och besöka företagare. En av bankens viktigaste uppgifter är ju att lyssna in kundernas situation och ett bra sätt att göra det på är just att vara ute på plats där det händer.
Fritid
– Just nu är det inte många minuter över till annat än jobb och familj. Men när det finns lite luckor så försöker jag att vara ute och göra praktiska saker som att snickra och med en läromästare som min svärfar Lars Gustavsson, så kan det inte bli fel.

Favoritlista
Böcker: John Ajvide Lindqvist romaner och noveller med skräcktema.
Musik: Madonna om än min fru har indoktrinerat mig till lite mer hårdrock.
Sport: Tennis.
Färg: Orange.
Fritidsintresse: Barnens aktiviteter och när tid finns, göra praktiska saker och umgås med goda vänner.

Detta visste du inte om Joakim
– När jag var liten så satt jag och skrev ned de svenska skidåkarnas mellantider när 5-milen sändes på TV. Jag hade järnkoll på varje åkares mellantider och förde statistik och det gick åt ett och annat kollegieblock.

Om 10 år
– Oj vilken fråga du ställer, men jag är kvar i finansbranschen och förhoppningsvis som sparringpartner till de med lokalt engagemang.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: