Kalvenäs Kött

I kommunen finns flera företagare som driver verksamhet där kvalité, omsorg och närheten till naturen beskriver verksamheten på ett bra sätt. I detta nummer av Innehåll möter ni företagare som satsar på just detta fullt ut, från producent till konsument. Inga mellanhänder och där konsumenten får direktkontakt med råvaran och företaget. Vi på Innehåll tackar för att vi fick komma på besök hos  köttleverantörerna Birgitta & Evalds Kött samt Kalvenäs Kött, och hoppas att ännu fler av Innehålls läsare handlar lokalt – såklart.

P.S. Läs gärna Mittpunkts sida om Gotlandsägg, ännu ett företag inom livsmedel som är lokaliserat i kommunen

Från gård till slakteri – och gårdsbutik
Anette och hennes man Stefan Jeppsson har gemensamt bott på gården i Kalvenäs i drygt åtta år och trivs mycket bra.
– Det känns som att vi verkligen har ett hem och att man känner sig hemma här i Kalvenäs. Att vi landade här var för att Stefan letade efter en gård och såg att denna var till salu och fick sedan möjlighet att köpa den, vilket han då gjorde.
Paret har under åren köpt till ytterligare mark och i dag har man totalt ca 160 ha där det finns såväl betesmark, åker som skogsareal. För Stefan som är utbildad lantbrukare var steget inte speciellt lång att satsa på gårdslivet men för Anette, utbildad tandhygienist, har livet på gården inneburit flera små, men starka steg.
– Efter många år som egenföretagare som tandhygienist och inhyrd hos Elmborgs, som jag verkligen trivdes med så kände jag trots allt att jag ville byta yrke. Jag har alltid gillat djur och allt som kan härledas till ekologiskt. Vi började gårdslivet med att köpa in några Highland Cattle som betesdjur för att hålla landskapet öppet och efterhand som besättningen ökade i antal började tankarna på att sadla om bli allt starkare.

Från gård till gårdslakteri och gårdsbutik
Anette och Stefan har valt att renodla verksamheten till att föda upp och leverera nöt- respektive griskött från Highland Cattle och Linderödsgrisar.
– Vi valde Highland Cattle, dels för att de kan gå ute året om men inte minst för att de håller landskapet öppet. Själva köttet upplever många som att det är en smak som påminner om viltkött men ändå är nötkött.
Gårdens griskött kommer från Linderödsgris som är ett lantrasdjur, det vill säga en ras som levt så pass länge i ett område så att rasen anpassat sig till områdets olika förhållande. Innan man fastnade för just Linderödsgris så sökte man på nätet för att hitta besättningar där djuren var lantrasdjur. De fick träff på en gård i Skåne där man marknadsförde just Linderödsgrisar och de båda spann vidare på idén och efter en tid så fick de hem några grisar till gården. Man ville utöka naturbetesköttet till att omfatta nöt och gris varför de tog hem grisarna till gården. Eftersom rasen under början på 1990 endast hade 4-5 renrasiga grisar vid liv, startades en genbank. Efter många års arbete är stammen i dag livskraftig och Kalvenäs är med sin besättning med i genbanken för att säkra rasen.
– I dag har vi, så vitt vi vet, landets största besättning med Linderöds-grisar och det känns både naturligt och viktigt att våra grisar är en del i såväl genbanken som på mattallriken.
I drygt ett år har Kalvenäs haft sin butik i gång och håller öppet fredagar och lördagar varje vecka och extraöppet runt större helger. I butiken säljer man allt från nystyckat nöt- och griskött till charkuterivaror.
– Butiken som allt fler och fler hittar till fylls på efterhand med egna produkter. Vi säljer exempelvis medvurst, ölkorv, isterband, grillkorv och prinskorv producerat av kött från gården. Vi säljer även rökt fläsk som är en riktig storsäljare.
Anette är mycket glad över att så många privatpersoner hittar till butiken och att kundunderlaget ökar, med såväl närboende som lite mer långväga besökare.
– Resan med att i dag stå med ett nybyggt slakteri och gårdsbutik har minst sagt varit krokig och ibland känts övermäktigt.
Ja ibland har jag nog känt att man velat kasta in handduken, men i samma andetag bitit ihop och sett möjligheter. Viktigt att ha ett bra bollplank när man står mitt i orkanens öga. Det är mycket man måste kunna när det gäller livsmedel och livsmedelshantering. Nu när stormen lagt sig så känner vi båda att allt går lättare och man börjar få lite rutin på saker och ting. Det är nu det börjar kännas riktigt, riktigt, roligt och stimulerande, med återkommande och nöjda kunder.
Anette berättar att man fått leverera köttlådor till barnstugor, såväl privata som kommunala, än så länge endast i grannkommunen.
– Det är klart att vi hoppas få in en fot hos lite större aktörer som beställer veckovis, d.v.s kommuner, restauranger och butiker, det gör ju att företagandet och möjlighet till anställa personal ökar väldigt. Vi har i dagarna tecknat ett leveransavtal med Familyfood. Ett företag som levererar matkasse hem till kunden. Vi är ett valbart alternativ och en av flera lokalproducenter som Familyfood mer än gärna vill kunna erbjuda sina kunder varor i från.

Om tio år
– Då hoppas jag att Kalvenäs Kött har en ungefärlig lika stor besättning djur som i dag. Slakteriet är dock rejält utbyggt och hanterar även viltkött. Ett eget charkuteri med ett brett sortiment. Ser även att vi är ett familjeföretag på riktigt där jag tillsammans med Stefan och våra medarbetare har satt Kalvenäs på kartan.

Därför lokalproducerat:
• Färskt kött utan tillsatser!
• Hängmörat (det vill säga mycket kött för pengarna då köttet
innehåller mindre vätska än traditionellt paketerat kött) !
• Djuren föds upp utomhus i en naturlig miljö!

Favoriträtt – Nötkött
Rostbiff med färska primörer och lövbiff av innanlår står som delad förstaplats och för griskött är favoriträtten Stefans hemlagade Schniztel med kapris, citron och potatismos, avslutar Anette.

/Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: