Keramiker på heltid

Caroline Johansson trivs med att dreja hemma i Träthultamåla.

Nu håller Caroline Johansson i Träthultamåla på att förverkliga en dröm, nämligen att vara keramiker. Än så länge är det på halvtid, men om alla bitarna faller på plats är målet att enbart ägna sig åt detta yrke.

– Jag är född och uppvuxen i Åseda, som 18-åring flyttade jag till Kalmar och gick mycket givande kurser i keramik. När det sedan blev Stockholm under 15 år föll keramiken i glömska och så var det också de två åren i tyska Baden-Baden. Sedan kom jag tillbaka till Åseda och träffade min blivande man Mats Svensson. Vi ville bosätta oss ute på landet och hittade efter ett år gården i Träthultsmåla, berättar Caroline Johansson.
Hennes man jobbar på Profilgruppen i Åseda, medan Caroline Johansson har ett halvtidsjobb på Systembolaget i Åseda.
Trivs utmärkt
Vi har bott här i två år och trivs utmärkt. Innan vi flyttade hit gick jag under ett år en keramikkurs på folkhögskolan i Nässjö. På vår gård i Träthultamåla bodde för drygt 20 år sedan en keramiker, vilket har underlättat väsentligt lokalmässigt för mig.

Debut vid natur- och kulturrunda
Mycket fanns alltså redan på plats, dock inte en keramik-ugn, då den tidigare keramikern hade tagit med sig sin, men numera har Caroline Johansson skaffat en egen ugn.
– Jag håller på att ta fram olika alster och i samband med Uppvidinge kommuns natur- och kulturrunda i maj ska jag ha öppet för första gången. Här finns gott om plats och vid sidan av lokalen där jag jobbar går det utmärkt  att ställa ut min keramik.
För en keramiker krävs åtskilligt, då det ingår flera moment innan allt är klar.
Först ska man dreja och därefter bränna i ugnen. Sedan är det nödvändigt att lägga på glasyr och därpå bränna ännu en gång. Än så länge är jag alltså i början av min karriär som keramiker. Det gäller att hela tiden utvecklas. Jag ska bygga upp en hemsida med tillhörande webbshop.

Framtidens ledare
Jag har varit med i satsningen Framtidens ledare och har då fått lära känna många härliga människor. Trots allt är jag ganska ny i bygden och inte minst därför är det viktigt att knyta nya kontakter för att allt flera ska veta vem jag är, sammanfattar Caroline Johansson.

INGVAR GUNNARSSON


Publicerat

i

av

Etiketter: