Klimatanpassat skogsbruk – för allas bästa

Marcus Bloom, inköpare på Sydved pratar sig varm om begreppet miljöanpassat skogsbruk. Vi stämde träff strax före kl 8 på morgonen och möttes upp vid kommungränsen precis när solens strålar bryter genom trädkronorna och värmer upp marken efter nattfrosten.

– Vi behöver tänka om och tänka till när det gäller skogsskötsel. Bra plantmaterial och mycket nederbörd gör att skogen behöver aktiv skötsel. Skogen växer som aldrig förr. Vi ser allt mer lövinslag och därmed ökat behov av gallring. Det blir också trevligare även för den som inte äger skog utan som är ute och plockar svamp eller är ute och går i naturen med så kallad blandskog. Vi ser dessutom tydlig skillnad när det gäller lönsamhet när markägare gallrar sin skog. Hinner man inte med själv, anlita skogsbolag. Att årligen bedöma skogen tycker jag är viktigt. Alla så besiktigar vi ju våra bilar, går till tandläkaren en gång om året, tänk samma sak med skogen.
För den som anlitar Sydved i denna del av länet kan räkna med att familjeföretaget Wyckman med medarbetare dyker upp med sina maskiner. Trion Christer, Eric och Henric har mångårig erfarenhet av allt från motormanuell avverkning till gallring och slutavverkning.
– Vi kör med maskiner från Rottne. Lokalt och bra när man behöver reservdelar och service på maskinerna. Jag har själv jobbat i 15 år och trivs riktigt bra med att jobba med och för skogen. Vi har själva lite skog som vi tar hand om och som varvas med lite jakt. Ett tips till skogsägare är att planera avverkningar i tid och det blir bättre ekonomi på avverkningen om det är underröjt bestånd.

Marcus flikar in
– Passa gärna på att hugga upp skogsbilvägarna med avverkningsmaskinerna när de är på plats. Dels för att vägen torkar upp bättre när solen når vägbanan och det blir betydligt bättre framkomlighet när träd nära vägen har tagits bort. Att lämna lite löv längs vägen gör upplevelsen trevligare såväl 0som att få torra och fina vägar.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: