Konstnärlig familj

Ett inlägg på Facebook som handlar om Gullan Häggbrinks konstnärliga ådra för skapande i betong har väckt stort intresse så även för oss på Innehåll.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Mitt i Högsby, intill Emån bor Gullan och Stellan Häggbrink, en duo som har konst som intresse. Gullan gjuter figurer som hon målar och Stellan målar tavlor på väv.
Båda har det konstnärliga i släkten då flera ägnat sig åt allt från sång, musik, skapade i trä och annat.
– Ja det finns att brås på, men det är roligt att ha en hobby som uppskattas av andra och som kanske inspirerar andra att också våga prova på att skapa säger Gullan.
När vi träffas ute på det stora trädäcket är det fyllt med allt från penslar, färger, omålade och målade detaljer samt flera olika gjutformar.
Gullan tar fram en omålad figur som omges av mystik. En fantasifigur som kikar fram bakom grenar.
– Ja denna verkar vara poppis bland de som sett inlägget på Facebook säger Gullan lite försiktigt.
Det är ju så hon och Stellan är som personer, inga som vill förhäva sig och berätta hur bra de är utan snarare ödmjukt säga att man tycker att det är roligt om det man skapar uppskattas.

Vad betyder det att ha en hobby för er?
– Det betyder mycket. Är viktigt att ha något att se fram emot och att sysselsätta sig med, något som gör att man mår bra. Jag trivs på mitt arbete på Coop här i Högsby med alla kundkontakter och arbetskollegor. Men även om jag gör det så behöver jag landa och göra något helt annat. Att då gjuta, måla och skapa, det blir så bra tillsammans med det jobb jag har, helt skilda saker.

För den som vill prova på gjutning, vad ska man tänka på?
– Oj var ska jag börja säger Gullan och skrattar och säger sedan.
– Jag brukar tänka att man ska börja enkelt och inte krångla till det. Man behöver inte köpa på sig massa dyra latexformar att gjuta i, det går utmärkt att gjuta i ett Pringelsrör, du vet papprörsförpackningen som blir över när du köpt chips, eller andra förpackningar.
När det gäller själva gjutningen så använder jag alltmer fiberförstärkt flytspackel eller finbetong. Betongen blir mörkgrå i färgen medan flytspackel blir ljusgrå.
När du gjuter, tänk på att blanda så att konsistensen är lite som yoghurt, alltså inte för rinnig och inte heller för fast.
När du häller ner i formar, var noga med att skaka så att eventuella luftbubblor kommer upp till ytan, då får du fina och släta figurer.
Man blir ibland lite ivrig med att måla, men låt torkningen ta tid så att färgen du sedermera målar med inte lossnar på grund av att det inte torkat riktigt inifrån och ut.
Jag använder akrylfärger och målar med en teknik som kallas för torrborstning. Det betyder förenklat att jag först grundmålar med en sockelfärg. Därefter tar jag ytterst lite färg i penseln och borstar fram nyanser lager efter lager tills jag är nöjd. En annan sak jag gör när vintern kommer är att plocka in detta inomhus, i alla fall det som är målat.

Du Stellan, dina tavlor, de är alltid inomhus?
– Haha, ja det är de. Jag målar i olja på canvas. Det blir allt från abstrakt konst till lite mer levande och fotografiskt likt berättar Stellan.
Vi blir nyfikna och genom att hålla avstånd till varandra så gör vi en blixtvisit inomhus för att se några av de tavlor som Stellan målat. Djupet i tavlorna är slående och likaså det nästan fotografiskt natur-trogna motiven. Många är från de otaliga antal fjällvandringarna som Stellan gjort genom åren.
– Jag målar som jag upplever naturen, roligt att du tycker att de är okej säger Stellan och tillägger, men nu ska inte detta handa om mig utan om Gullan.

Trolskt
Vi går ut och ner till Emån och på vägen ner till bryggan stannar vi till och Gullan säger:
– Här ser du en av mina figurer.
Ja minsann, sitter han inte där i trädet, lite trolskt och mystiskt kikar på oss när vi passerar.
Vi stannar till nere vid ån en stund och så säger de båda.
– Man kan tycka mycket om vår kommun men en sak är säker, den är naturskön och det finns mycket fint man kan uppleva på nära håll. Att ta ett morgondopp i Emån, åka till en badplats, eller ge sig ut på en lite tur längs någon led eller varför inte besöka Kyrkstenarna, det ger livskvalitet säger Stellan och tittar på Gullan.
Vi går tillbaka upp mot huset och ute i trädgården runtom på diverse platser återfinns många gjutna och målade alster.
– Ja nu börjar det bli fullt, får hoppas att körverksamheten drar i gång till hösten så man kan göra annat och inte bara gjuta och måla.

Vi tackar för oss och går mot bilen då vi frågar Gullan om hon funderat på att hålla kurser?
– Haha ja vem vet, hur som så är det roligt och viktigt att ha en hobby, och visst, finns det intresse så är det inte omöjligt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: