Kyrkovalet 2021 närmar sig

Runt om i landet rustar Svenska Kyrkan för kyrkovalet 2021 där själva valdagen är den 19 september.
I Högsby pastorat finns fem olika valsedlar till kyrkofullmäktige där de flesta är kopplade till platsen du är skriven.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Hallå där Jonathan Darte, kyrkoherde i Högsby pastorat, om tre veckor inträffar självaste valdagen för kyrkovalet 2021, vad hoppas du på?
– Det som kommer hända är att jag själv kommer att rösta och hoppas på att alla medlemmar går och röstar. Givetvis är det fritt att välja om man ska gå och rösta eller ej. Frågar du mig så tycker jag att det är viktigt att göra sin röst hörd då man ges möjlighet att påverka vår verksamhet inom tre nivåer. Lokalt här i pastoratet via kyrkofullmäktige, regionalt via stiftsfullmäktige och slutligen kyrkomötet på nationell nivå.

Hur ser det ut med alternativ att rösta på i Högsby pastorat till kyrkofullmäktige?
– Då fungerar det så här att det finns fem listor, eller valsedlar om man så vill, som är kopplat till kyrkofullmäktige. De personer som där väljs har sedan i uppgift välja ett kyrkoråd. Så man kan säga att valet till kyrkofullmäktige är en tvåstegsraket för att få fram ett kyrkoråd. Tillsammans med anställda- och ideella medarbetare jobbar man för en kyrka för alla. Du som vill påverka lite extra har möjlighet att kryssa för din kandidat som du vill se på ledande poster.

Fyra församlingar inom pastoratet där det finns fem valsedlar.
Kyrkans Framtid avser Högsby Församling, Samlingsplats avser Fagerhult, Församlingens väl Fågelfors, Kyrklig Samverkanslista Långemåla samt valsedel från Sverigedemokraterna.
Jag vill poängtera att det är viktigt att värna om vår demokrati som vi har här i Sverige och att det är en rättighet att gå och rösta som medlem, om man vill. Det är viktig för oss som samfund att få veta vad våra medlemmar vill att vi ska arbeta med. Förra kyrkovalet blev valdeltagande hela 19.08 % vilket är den högsta siffran sedan1934. Jag hoppas på att vi kommer att passera detta rekord 2021 summerar Jonathan.

 

Fakta Kyrkoval 19 september

När kan du rösta
På valdagen 19 september röstar du i din vallokal. På röstkortet, som du får hem i brevlådan står det vilken som är din vallokal. Vallokalen är endast öppen valdagen.

Förtidsrösta
Förtidsröstning innebär att du röstar någon annanstans än i din vallokal. Förtidsröstningen startar den 6 september och pågår fram till och med valdagen den 19 september. Du måste ha med dig ditt röstkort. Du kan även rösta genom BUD eller Brevrösta.

Röstkort
Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen däremot behöver du ha med dig legitimation.

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper och kandidater i tre val:
Val till kyrkofullmäktige, som använder vita valsedlar
Val till stiftsfullmäktige, som använder rosa valsedlar.
Val till kyrkomötet, som använder gula valsedlar.

Det här krävs för att få rösta:
• Medlem i Svenska kyrkan.
• Kyrkobokförd i en församling i Sverige. Du kan alltså inte rösta i kyrkovalet om du inte är skriven i Sverige, även om du är medlem i Svenska kyrkan.
• Ha fyllt minst 16 år senast på valdagen.
• Du måste också finnas upptagen i röstlängden.

  källa: svenskakyrkan.se


Publicerat

i

av

Etiketter: