Långemåladagen folkfest – för alla

 

Ulrika Svensson, kassör i Långemålabygdens Medborgarförening presenterar stolt årets program för den mångåriga traditionen som Långemåladagen har blivit. Här inryms allt från baktävling till grillkväll med underhållning.

Dagen bjuder på teater och då genom den mycket uppskattade duon Pettson och Findus. Många barn känner till duon som hittar på de mest fantasifulla upptågen mot varandra, så mycket bus och spex utlovas på scenen. Rollfiguren Arvid från Gullaskruv dyker även han upp på scenen och bjuder publiken på många skämt och historier.

Åke Bagarn Björk spelar danbandsmusik och underhåller publiken.

– Hans framträdande var mycket uppskattat förra året och det är många som önskat att Åke skulle dyka upp i år igen och så blir det.

Konserten i kyrkan är även den välbesökt och i år går konserten under namnet ”Om sommaren sköna”. Det är musikstudenter som bjuder på kända och okända verk genom sång och musik med bland annat orgel.

– Till och med den rikskända katten Sören som samlar in pengar till katthem kommer att vara på plats. Rolig idé att en katt kan hjälpa andra katter.

Sören är själv en katt som skulle ha avlivats om det inte hade varit för att han blev omhändertagen av katthemmet i Nybro.

Vi frågar Ulrika om det är viktigt med en Långemåladag?

– Ja, det är det verkligen, här har vi en fantastiskt möjlighet att bjuda hem de som flyttat på en riktig hemvändarhelg. Vi har en härlig sammanhållning och denna byfest är så uppskattad, man går nästan man ur huse för att uppleva dagen. Många åker långt bara för att komma hit just denna helg.

Det brukar bli fullsatt i kyrkan och vi uppskattar besökarantalet till cirka 1 000 personer. Tänk om alla som är här denna dag flyttade hit, då blir det än mer fart på Långemåla och Ruda.

Långemålabygdens medborgarförening arrangerar under året, i egen regi eller tillsammans med andra aktörer en rad av aktiviteter. Det är ju inte bara vi som bor i Långemåla som kommer på aktiviteter under året utan man åker många mil. Våra afterworks är ett exempel på aktiviteter med stor uppslutning.

Traktorrace i höst

Förra årets premiär med traktorracet kommer att arrangeras någon helg i höst lite beroende på när höstskörden är avklarad för lantbrukarna. Nytt för i år är att det förutom traktoracet kommer att bli en hastighetstävling i plöjning.

– Det ska bli riktigt roligt att följa. Här har vi hand om serveringen med bland annat korv, kaffe och fikabröd.

Långemåladagen delfinansieras genom ett Leaderprojekt, idellt arbete och sponsorerna Emåmejeriet och Tidningen Innehåll.

Arrangör är Långemålabyggdens Medborgarförening, Långemåla IF, Långemåla Kyrka och butiken Storken.


Publicerat

i

av

Etiketter: