Lekande lärande vinner i längden

Rymdvarelsen Kim har verkligen satt sina spår hos ett tiotal förskolelever på skolan iFågelfors.

Föreställ dig att du är sex år och att du och dina klasskamrater en dag får ett brev från en rymdvarelse som heter Kim. Rymdvarelsen skriver i sitt brev om att resa till planeten jorden men vill först veta hur varelserna på jorden ser ut, och att du och dina kamrater ska försöka gissa hur Kim ser ut.
Du och dina kompisar börjar skriva brev till rymdvarelsen, ni berättar hur långa ni är, er hårfärg, ögonfärg, språk och ja, listan kan göras lång på allt ni skriver i brevform. En dag när ni kommer in i klassrummet, har Kim och raketen kraschlandat i klassrummet,rakt in i bokyllan.
Vi träffade barnen i förskoleklassen tillsammans med Eva Petersson och Eva Green som inlevelsefullt berättade om denna glada rymdvarelse. Hur Kim tillsammans med barnen rest jorden runt och besökt ett tiotal länder.
– Det som är så fantastiskt i denna klass är att barnen har rötter i så många olika länder. Att arbeta med inlärning genom lek och att få med sig alla barn i en grupp med sina egna förutsättningar har varit så roligt. De har verkligen lärt sig grunderna så som man gör i en förskoleklass. Barnen har lärt sig mycket om varandra och om flera av världens alla länder. Vi har genom lek och livfull fantasi rest till så många platser. Men för att resa i fantasins värld så måste man ha pass, då har vill tillverkat dessa pass. Vi har gjort vykort som vi skickat till oss själva där vi berättat om länder vi besökt, vad vi har sett eller gjort. Detta har varit ett mycket intensivt projekt men så fantastiskt roligt att se hur barnen vuxit och tagit plats. Förbättrat sin språkutveckling och framför allt lärt sig att samarbeta och att förbereda sig så mycket man kan inför årskurs ett.

Vad säger då barnen om dessa resor ut i världen där endast fantasin sätter gränserna;

MEN VAR ÄR DÅ KIM FRÅGAR VI?
– Där sitter han utbrister barnen och pekar åt ett och samma håll.
Ja där sitter Kim med sin rymdhjälm som ser glad ut efter att ha fått varit med alla barnen på världsturné och sett så mycket.

Hur kommer Kim hem?
– Med sin raket som står här i klassrummet

När åker Kim tillbaka?
– Ja en dag kommer Kim att åka och det ganska snart, och då kommer vi nog att sakna Kim.

Tror ni att Kim kommer till Fågelfors någon mer gång?
– Ja och då träffar Kim andra barn som går i denna klass. Vi ska ju börja ettan snart.

SPRÅKPEDAGOGIK
Eva Pettersson har arbetat som pedagog sedan 1977 ser tillbaka på ett år med mycket glädjefyllt arbete.
– Vi har alla lärt oss mycket av varandra och att få se barnen utvecklas så snabbt och så mycket under denna tid är så motiverande att vilja fortsätta med det jag gör. Vi har haft turen att vår arbetsgivare Högsby kommun satsat på oss pedagoger genom kursen språkpedagogik via Linneuniversitet. Denna kompetenshöjning har givetvis hjälpt oss i vårt arbete. Genom detta temainriktade arbetssätt har vi fått in många av läroplanens mål på ett glädjefyllt och naturligt sätt.

Tänk att en cirka 60 centimeter hög rymdvarelse med blå ögon och med en silvrig hjälm som påminner om en innekruka kan sätta fantasin i rörelse. Så pass mycket att det känns som marken vibrerar sig när man ser rymdraketen bakom barnen på bilden, eller är det Mats Helander och hans gräsklippare som närmar sig raketen? Den frågan får vi inte svar på, i alla fall inte idag.

Tack alla barn och pedagoger för en mycket härlig morgon i Fågelfors 🙂


Publicerat

i

av