Lyft för Bötterum

Det anrika tingshuset i Bötterum, strax utanför Långemåla genomgår en välbehövlig yttre renovering som beräknas vara klar i mitten av oktober.
Lokala hantverkare såsom snickare och målare har varit och är på plats då måleriarbete pågår som bäst i skrivande stund.

Text och bild: Gunilla C Johansson
– Det är ett tag sedan byggnaden målades med slamfärg och fasaden som vätter mot söder kräver fler strykningar än norrsidan då solen gör sitt med färg och panel, säger Johan Nilsson.

Dea Carlsson ordförande i Långemåla Hembygdsförening, berättar hjärtligt och noggrant om allt förarbete som kontakt med hantverkare, länsstyrelse och länsmuseet för att allt ska gå enligt regelboken.
– Detta tingshus och några ytterligare byggnader här på Bötterum är de enda i hela kommunen som är klassade som byggnadsminne. Det betyder att allt yttre arbete kräver en dialog, med i detta fall länsstyrelsen, innan det kan påbörjas.
Nu när snickarna som gjort ett fantastiskt arbete med att byta ut olika trädetaljer som sett sina bästa dagar är klara, så har arbetet med målning dragit igång. Vi har tagit in anbud på detta precis som på snickeriarbeten vilka är utförda av Tallåsens Bygg. Det känns bra att vi lyckats anta bud från lokala företag.

Jobb som sticker ut
– Att ta sig an arbeten på byggnader likt denna och kyrkor för att ta några exempel är jobb som sticker ut och som kräver lite annorlunda materialval och arbetssätt säger Magnus Sandholm och fortsätter.
– Ta fönstren till exempel, där får vi inte skrapa helt trärent utan man ska kunna spåra och följa materialval genom åren. När det gäller slamfärg så är det endast äkta rödfärg som får användas.
– Jag tycker att det är roligt att få chansen att måla lite speciella hus. Jag har varit här tidigare och då målat och tapetserat ett par rum på övervåningen berättar Johan.
Klart att jag gillar alla uppdrag jag får och det är alltid trevligt att träffa nöjda kunder.

Är detta ett stort projekt för en hembygdsförening?
– Ja det är det verkligen. Dessa arbeten uppgår till hela 300 000 kronor vilket är ett stort belopp för en hembygdsförening. Därför har vi sökt och fått beviljat ett antal bidrag för att delfinansiera det hela, men en ansenlig summa sett ut vår hembygdsförenings ögon bekostar vi själva. Detta är möjligt bland annat genom vårt mycket välbesökta sommarcafé och inte minst Bötterumsmässan som även i år blev en riktig succé besöksmässigt. Vi har fler projekt som vi behöver genomföra för att kunna säkerställa att husens yttre skal ska tåla regn, rusk och sol. Så varje person som stannar till och fikar, bidrar till att vi kan bevara och utveckla denna fina anläggning säger Dea.

Magnus, även ni på Sandholms står inför stora förändringar med er verksamhet, berätta.
– Idag är vi Sandholms Färg och Golv där vi ingår i kedjan Nordsjö Idé & Design. Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot trä, bygg- och järn genom att gå med i kedjan Bolist. Dessutom har vi tecknat avtal med Electrolux Shop för att kunna erbjuda bland annat vitvaror. Allt detta är på gång och vi planerar för en invigning under påsk nästa år då allt ska vara på plats. Det nya sortimentet innebär att vi kommer att utvidga butiks-ytan för att göra plats för det nya sortimentet som vi redan har börjat bygga upp. Detta innebär även att vi söker ytterligare medarbetare och då främst målare avslutar Magnus.

Vi går närmare husväggen och ser att listerna längst ner på fasaden är fasade.
– Ja, den är dropplistfasad och det gör att fukten rinner av och bort från väggen och inte går in i ändträt på panelen. Sedan ser du att där man skarvat dit ny springlist även där har man kapat med 45 graders vinkel och inte bara vinkelrät. Det är en fröjd att se hur väl omhändertaget byggnaden blir och att vi faktiskt följer de uppsatta villkoren från Länsstyrelsen till punkt och pricka berättar Dea.

Allt arbete dokumenteras och dessutom sker en slutbesiktning av en antikvarisk expert från länsmuseet i slutet av oktober.
– Den besiktningen ser jag fram emot avslutar Dea Carlsson.


Publicerat

i

av

Etiketter: