Många vill träffa lammen i Lixhult

Barngrupper med elever från Fågelfors skola, för-skoleklass och årskurs ett från Högsby har under våren varit och hälsat på lammen på Lixhult gård strax utanför Fågelfors och Gunilla och Sven Mörstam.

Vi på Innehåll var med när två av lågstadieklasserna var på besök. Den stora bussen kör upp på ladugårdsplanen och ut kommer ett 30-tal barn med stövlar och ryggsäckarna i högsta hugg och förväntningarna var stora för att få träffa lammen.
– Det ska bli så roligt, jag har aldrig tidigare klappat får säger ett av barnen.
– Jag var här förra året och då fick jag mata en lammunge med flaskmat. Han fick inte så mycket mat av sin mamma berättar ett annat barn.
Gunilla hälsar alla välkomna till gården och berättar för barnen att lammungarna tycker om att bli klappade under hakan och att man inte ska springa efter lammen. Hon går därefter och hämtar en flaska med lammnäring och hämtar ut en av lammungarna från ladugården.
Barnen får turas om att mata lammungarna med flaskan och det är många barn som vill hjälpa till.
Efter att tre av lammungarna fått mat med nappflaska
så öppnas dörren upp till ladugården.
Barnen får nu klappa och hälsa på djuren och en sak är säker, detta uppskattades mycket om man tolkar alla leenden.
Dagen på gården innebar även att man gick till en hage för att fika, leka och grilla korv.
Denna aktivitet arrangeras inom ramen för LRF:s skolkontakt som handlar om att barn ska ges möjlighet till kontakt med djur och livet på en gård.
– Vi har inte bara barn som kommer till gården, utan även äldre berättar Gunilla.
– För några veckor sedan kom ett 30-tal besökare till oss genom Öppet Hus från Fågelfors församlingshem. Det var många som kom med rullstol och då hade vi en ramp här så man kom in i ladgården.
Det var även åtta personer från Mogården som fått

skjuts till oss denna dag. Efter besöket hos djuren så serverades det kaffe med dopp. Det var så roligt att så många kunde komma och att så många var nöjda med aktiviteten

Att ett leende infinner sig när man träffar små söta lamm är nog svårt att stå emot. Att då stanna upp för en liten stund, sätta sig på huk och titta på lammungar som lagt sig i hagen för att njuta av solens varma strålar, det är ännu ett bra exempel på livskvalitet.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av