Mångsysslaren Sebastian Lundin

Två av egenföretagaren Sebastian Lundins specialuppdrag är att tillverka läderfett och beskära fruktträd.

– Jag har redan märkt att det finns ett kundintresse för både och, säger han.

 

Sebastian Lundin bodde i Berga till 16-årsåldern. Sedan utbildade han sig till guide och bosatte sig därefter i Norge i sju år.

– Där har jag arbetat som fjällförare och guidat i skidåkning och klättring. Sedan har jag seglat, fiskat och dykt mycket längs norska kusten.

– Jag startade ett eget företag i Norge och har utfört en massa olika slags ströjobb, även som snickare.

Sebastian utvecklades ytterligare som mångsysslare efter att ha genomgått en trädgårdsutbildning på Capellagården på Öland. Sedan dess spenderar numera

27-årige Sebastian Lundin och hans flickvän Greta Rechlin flera månader per år

på hans föräldragård längs Järnvägsgatan i Berga.

– Ja, både Greta och jag har fått en hel del uppdrag här i trakterna med beskärning av äppelträd. Tidigare har vi klippt fruktträd även i Norge, säger Sebastian Lundin.

Hans verksamhet går under namnet Sebastian Trädgård & Hantverk. En av de senaste produkterna är burkar med läderfett som tillverkats av småländska råvaror som Sebastian själv tagit vara på och förädlat.

– Först skjuter jag något vilt, som vildsvin, älg eller grävling, berättar Sebastian.

– Sedan raffinerar jag viltfettet. Jag kokar det i olika steg och tillsätter bivax från mina egna bikupor som jag har är i Berga. Sedan tillsätter jag grannbarrolja som jag tillverkat.

– Det blir bra kvalitet när man använder bra råvaror, säger han.

Den färdiga fettprodukten hälls i burkar med Smålandsinspirerade etiketter som Greta Rechlin utformat. Fettet har fler möjliga användningsområden än vad många tänker på, förklarar Sebastian Lundin.

– Man kan smörja jackor, läderstövlar, gummistövlar, bilsäten, soffor, skinnfåtöljer med det här fettet. Det ger lyster och kladdar inte. Man kan också smörja in händerna med det när det är kallt ute för det skyddar också mot kyla och väta.

– Vi har två olika nyanser av det här läderfettet. En ljus och en mörk, berättar Sebastian.

Genom sitt företag gör han även i ordning yxor, lagar verktyg och tillverkar pilbågar av ask, ek, hassel, björk eller eneträ.

– När jag balanserar pilbågarna håller jag till i min släkts industriverkstad här i Berga, där bland annat min farfar och min pappa haft verksamhet i många år tidigare, berättar Sebastian Lundin.

 

Text och foto: Fredrik Loberg

 

 

 


Publicerat

i

, ,

av