Marcus i Kalvenäs

Anette hoppas på framgångar för de nya ägarna Therese och Björn Lennartsson vid Kalvenäs Kött.
Infälld bild: Slaktaren Marcus Karlsson-Sjöberg ses här tillsammans med de nya ägarna Therese och Björn Lennartsson vid Kalvenäs Kött.

Sedan en tid tillbaka jobbar slaktaren och styckaren Marcus Karlsson-Sjöberg i Kalvenäs åt Therese och Björn Lennartsson, som har köpt Kalvenäs Kött.

De tidigare ägarna Anette Dahlberg och Stefan Jepsson tycker det är positivt att nya och yngre krafter tar över verksamheten.
– Vi flyttar till Kalvenäs den 1 november och har sålt vår villa i centrala Högsby. Ett av skälen till att vi gör denna satsning är att vår dröm att bo på landet går i uppfyllelse, säger Therese Lennartsson.
Hon har slutat inom barnomsorgen, medan hennes make Björn Lennartsson fortsätter med sitt jobb precis som tidigare.
– Jag slaktar och styckar. Här håller vi på med vad som kallas återtag, vilket går ut på att man lämnar ett slaktdjur, som slaktas och styckas. Sedan ser vi till att det paketeras och lämnas till den som lämnade det aktuella djuret för slakt, berättar Marcus Karlsson-Sjöberg.
Sedan sex år har han jobbat vid Kalvenäs Kött och tycker det är värdefullt att verksamheten fortsätter.

1 000 djur om året
I runda tal 1 000 djur om året brukar slaktas vid Kalvenäs Kött, men det finns kapacitet för ännu fler. Djur som slaktas är nöt, gris, lamm och get. Dessutom är verksamheten godkänd för hästslakt och man köper in hästar samt nötboskap av rasen Highland Cattle för slakt. Gården och slakteriet är kravmärkt, men för den skull behöver inte alla slaktdjur vara kravmärkta.
– Det är självklart att vi ska bo i Kalvenäs. Jag håller i frågor som rör administrationen, paketeringen och logistiken. Faktiskt har jag redan kommit in i rutinerna.
Vi kommer också att samarbeta med Lina Danlid-Burke, Drageryd, som har svinuppfödning samt med Stens Chark i Åseda. Målet på sikt är att vi ska sälja köttlådor påpekar Therese Lennartsson.

Text och bild: INGVAR GUNNARSSON


Publicerat

i

av

Etiketter: