Medvind hos Hägglunds Maskin

– Det är klart att det känns bra att orderingången har tagit bra fart i början på året och att det finns ett behov av våra produkter ute på marknaden. Det gäller dock att vara på tå. Konkurrensen från låglöneländerna och prispressen som detta innebär ställer högre krav på att vi kan leverera i tid och med högre kvalitet. Detta menar Marie Hägglund, en av sex medarbetare på företaget. När vi kom och hälsade på så stod en lastbil vid den stora porten och lossade inkommande gods. Pallar med detaljer i metall som bockats, svetsats och ska hanteras vidare av Hägglunds, genom att tvättas, pulverlackas och monteras.

Rundtur

Marie visar oss runt i de ändamålsenliga lokalerna där CNC-styrda fräs- och borrmaskiner samsas med bland annat pelarborrmaskiner, lagerutrymmen, lack-verkstad och monterings- avdelning. Höga lagerhyllor med olika former av gods i metall väntar på att bearbetats för att till sist landa på lastpallar väl förpackat för leverans ut till kunder inom som utom Sverige.

Berätta vad ni gör på Hägglunds?

– Vi är ett innovativt företag som arbetar med produkt-utveckling inom olika branscher.

Det var den korta versionen, hur låter den lite längre?

– Vi har designat och tagit fram detaljer som främst tillverkas i metall som vi sedan säljer via återförsäljare. Tänk dig kassan i din mat- eller klädbutik. När du står där vid kassan och ska betala så har vi med största sannolikhet tillverkat kassalådan. Marie och jag går genom monteringsavdelningen och hon visar en kassalåda som är monterad och klar. – Hela denna låda har vi konstruerat och idag lägger vi ut delar av produktionen för tillverkning av vissa detaljer, där slutfinish, kvalitetskontroll och leverans sker av oss. Andra detaljer som vi tagit fram är ett höj- och sänkbart fotstöd till kassasystem. Stödet har en pedal för start och stopp av varubandetbandet.

Försörjningsarm

Vi går vidare och ser en hög och mycket robust pelare med hyllplan. – Detta är en så kallad försörjningsarm som används främst inom sjukvården. Inuti denna pelare går det ledningar som ska försörja diverse sjukvårdsutrustning med el och annat. Denna produkt hittar man på operationssalar och intensivvårdsavdelningar på sjukhusen i Kalmar län. Vi har inriktat oss på att ta fram egna produkter och att i samarbete med andra aktörer arbeta med produktutveckling. Ett sådant exempel är där CR-produkter tagit fram tilt-bara extrabäddar som finns på många hotell runt om i Sverige där vi varit en del av den tiltbara konstruktionen. Sängar där man med ett enkelt grepp kan tilta sängen mot sig för att underlätta byte av sängkläder. Vi har även utvecklat ett betalsystem där kunden själv kan scanna sina varor, betala och ta ut kontanter som ännu inte är ute på marknaden.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?

 Den är mycket varierande, det är allt från administration på kontoret till montering och att packa detaljer i kartong. Det är det som är tjusningen med att arbeta här. Jag jobbade här på loven när jag gick i skolan och har jobbat här till och från fram till 2007 då jag gick över till att jobba här heltid.

Företaget är ju ett familjeföretag, hur är det att arbeta så nära föräldrar, man, bror och barn?

– Ja, det kan man ju fundera på, men vi har jobbat ihop så länge och vi har lärt oss att skilja på jobb och fritid. Men det är klart att ibland blir det jobbsnack vid matbordet, men så är det väl för alla till och från. Du har även engagerat dig i Företagarna, hur kom det sig?

– Jag fick frågan om jag ville engagera mig och tyckte att det lät intressant. Det är viktigt att lära känna andra företag i trakten och att då träffas under trevliga former är ju positivt. Är det så att man funderar på något kopplat till företagande så är det ju bara att lyfta luren och ringa eller maila till någon som man känner i företagarna. Det jag uppskattar med företagarna på riksnivå är att man verkligen vill förenkla företagandet så fler vågar satsa. Det är mycket man ska sätt sig in i och som man förväntas kunna.

Nu närmar sig årets upplaga av “Det våras för företagarna”, en middag med prisutdelning och underhållning

– Ja, den brukar vara välbesökt och nu hoppas vi från företagarna att man tar tillfället i akt och nominerar företagare som man tycker ska bli Årets företagare. Den företagare som blir Årets företagare i Högsby är med i länsfinalen och har chans att ta sig hela vägen och bli Årets företagare i Sverige.

Du är även med i projektet Broa Över, kan du berätta vad detta är?

– Syftet är att en rad personer inom kommun, företag och föreningsliv tillsammans ska stärka varumärket Högsby. Att vi tillsammans ska göra det vi redan gör i dag, fast lite bättre. Våga berätta vad vi gör så att fler kan känna att det går utmärkt att bo, leva och verka i kommunen

Många järn i elden?

– Ja, det kanske jag har, det blir lätt så, säger Marie och skrattar.

Hägglunds Maskin firar i år 50 år och har bedrivit verksamheten i Högsby sedan 1972 i lokalerna som går under namnet Tegelbruket i Högsby.

– Att jag och Ruben hamnade här i Högsby var tack vare en affärskontakt som berättade att det fanns lediga lokaler här då tegelbruket skulle läggas ned berättar Monica Hägglund. – Det gick inte att få tag på stora lokaler i Stockholm som kunde klara vårt behov till en rimlig hyra. Att jag och Ruben tog beslutet att flytta till Småland det är något som vi alltid sett positivt på, summerar Monica. Ruben var inte på plats den dagen vi var och hälsade på.


Publicerat

i

av

Etiketter: