Missa inte att stämpla in på Nostalgia i sommar

Under 270 år har Fogelfors Bruk format en hel bygd. I den nya utställningen vid Bruksgatan i Fågelfors får du vara med på hela tidsresan. Från när allt en gång började på 1700-talet, med utvinning av järnmalm från sjöarna, fram till dagens tillverkning av hus, pellets med flera träprodukter. Här berättas om att Sveriges äldsta trähusfabrik startade på 1880-talet.
Järnepokens smeder omskolades till snickare. De stilbildande Florahusen introducerades på 1960-talet och bidrog till att Fogelfors Bruk under en period hade drygt 400 anställda. Under ett år har tre studiecirklar med tidigare bruksanställda fågelforsare och andra engagerade hjälpts åt att tillsammans bygga upp utställningen ”Från Järn till Trä”. Virserums konsthall har bidragit med värdefull sakkunnig hjälp. Här finns bland mycket annat filmklipp från äldre tiders husmontage och intervjuer med Brukets profiler. Ett ritkontor har byggts upp. Ljus- och ljudeffekter gör utställningen extra spännande.

”Vi vill belysa träets betydelse för bygden i dåtid, nutid och framtid”,  hälsar man från Nostalgiaföreningen i Fågelfors.
Nostalgia har något att erbjuda alla åldrar. I de båda lekrummen kan man klä ut sig, leka affär och spela orgel. I snickarboden kan man använda såg, hammare och spik. Du kan göra ditt eget kaffe och låtsasbaka i 1930-talskökets vedspis medan Ernst Rolf och Karl Gerhard sjunger i de två angränsande rummen. Nostalgias rosensamling är också värd att beundra liksom spindlarna i jordkällaren.

”Nostalgia är en pusselbit på en levande Bruksgata. Det är ett roligt besöksmål som ständigt utvecklas, där något nytt alltid händer”,  säger föreningens ordförande Leif Loberg.

Text och bild: Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: