Närproducerat i kommunen

Tomatplantor har stått uppradade och vuxit upp mot skyn i det stora växthuset alltjämt sedan 1995 i Bjärshult ett par mil utanför Högsby. Anledningen att ställa om gårdens produktion från mjölkproduktion var en lika dramatisk situation då som det är nu för många av Sveriges mjölkproducenter.
Gunilla och Esbjörn Gustafsson gick en kurs i växtodling, satsade stora pengar på att bygga ett växthus och i dag är tomater från Bjärshult Smålandstomater AB ett begrepp inom när- och svenskodlat.
Företagarna var tidigt ute med att sätta kvalité och leveranssäkerhet som en del i sitt varumärke på det som lämnar gården.
Detta är ett familjeföretag och man vill ju att det man satsar på ska gå bra och att ställa om till tomatodling har fungerat bra. Mycket jobb och långa dagar är det men när det är roligt så går det mesta säger Esbjörn.
Tomatplantorna som närmar sig 10 meter i höjd levererar närmare 20 klasar med tomater per planta och omräknat i kilo blir det 60 kg tomater per kvadratmeter odlingsyta. Växthuset har en imponerande yta av 10 000 kvadratmeter det vill säga 1 ha växthus och i dag finns det 25 ha växthus runt om i Sverige.
Inne i växthuset är luftfuktigheten hög och det tillsammans med vatten, gödning och lite humlor så bokstavligen växer tomaterna så det knakar. En av de stora produktionskostnaderna är uppvärmningen som man har löste tidigt med att gå över från olja till biobränsle.

Josefin en av döttrarna arbetar i företaget och gjort så under flera år
– Jag trivs bra med att jobba här, ett varierande och roligt arbete att få arbeta med livsmedel på detta sätt. Jobbet innebär allt från att röja ur och tvätta hela växthuset när säsongen är över i oktober, november till förberedelser för nya plantor som kommer från Finland i slutet av januari. Nya tomater ska helst finnas i butik i början av april. Jag och min sambo bor tvärs över vägen och vi trivs verkligen att bo och jobba här.
– Detta är som sagt ett familjeföretag och än orkar jag ett tag till och det är roligt att kunna hålla på tills de lite yngre tar vid säger Esbjörn.
När vi var på besök så lämnade en lastbil som hämtat tomater och nästa bil kommer om två dagar. Leverans sker även med egen lastbil och tomater från Bjärshult finns ute i handeln från Stockholm i norr till Skåne i söder.
–  Nu är det fart på det och det är ju så det ska vara avslutar Esbjörn.
På den betesmark som för 21 år sedan var fylld med mjölkkor hur ser då den ut, för tomater håller inga betesmarker och odlingslandskap öppna. Jo där går i dag ett 25-tal amkor och deras kalvar och betar. Så omställningen från mjölkproduktion till tomater och köttdjur har bevisligen rönt framgång.

I Högsby kommun finns hela tre företag som marknadsför och säljer närproducerat kött både i egna butiker och som underleverantörer
Mitt i natursköna Fagerhult ligger Måketorpsstyckeri och köttbutik som slog upp dörrarna för ganska exakt två år sedan.

– Vilken resa vi har gjort, och än har den knappt börjat, säger Adele Gillberg som tillsammans med sin man Fredrik Johansson valde att satsa allt på sin affärsidé.
Att leverera hängmörat kött från sin egen och andras gårdar i trakten.
När vi var på besök så var man i full färd med att sönderdela och finstycka kött som hängmörats på anläggningen i Fagerhult, denna gång med leverans från Träthult. Tillsammans med medarbetaren Marcus så ser man till att butiken hålls öppen och att leverans och utlämning av beställda varor till kunder fungerar. Varje detalj är noga paketerad och märkt med datum, namn och allt som ska vara med för spårbarhetens skull. Företaget utför även legostyckning åt andra uppfödare, en stadigt växande marknad.
– Jag är uppvuxen på gården där vi bor i dag och som sjätte generation så kände jag att jag ville göra mer än bara ha betande djur. Idén föddes till att kunna följa hela ledet från var djuren har betat till att det landar på tallriken. Med god djurhållning och hög kvalité på hela ledet och framför allt, att köttet får hängmöras gör att vi kan leverera en bättre produkt än det som massproduceras via de stora anläggningarna, säger Adele. Planerna och idéerna för framtiden hos Måketorp är solklara och tydliga, man vill vidareutveckla det närproducerade, öka konsumenternas kunskap för att öka förståelsen och vikten av hur öppet odlingslandskap och konsumentens val i kyldisken hänger ihop.
Förutom nötdetaljer säljer man även gris och lamm från gårdar i närområdet i butiken i Fagerhult.

Vi tackar för ett intressant och givande besök och inte minst för den goda och matiga korven från Måketorp med korvbröd från Ekevågs i Fagerhult.
Kalvenäs Kött, gårdsbutik med eget slakteri i Kalvenäs Berga som drivs av Anette Darberg och Stefan Jeppson.
Kalvenäs har valt att inrikta sig på i huvudsak nöt och gris där nötdjuren Highland Cattle betar i hagar intill lant-rasen Linderödsgris.
Kalvenäs Kött har Sveriges största gendatabank för Linderöds-
grisen vilket innebär att man är starkt bidragande till att man i Sverige lyckas bevara rasen. Alla grisar har en egen stamtavla och kultingar dokumenteras noggrant. Företaget tar emot fällt vilt och slakteriet har en stadigt ökande antal kunder som väljer Kalvenäs för återslakt, det vill säga att man slaktar, styckar, förpackar och levererar färdiga köttlådor till kund. I gårdsbutiken kan man köpa köttdetaljer och charkuterivaror.

Birgitta och Evalds ekologiska naturbeteskött  i Kalvenäs som drivs av Evald Palmér och Birgitta Nors.
Ett företag som har en stor besättning av nötdjuren Highland Cattle och Hereford.
Djuren betar och håller stora arealer öppet i såväl Högsby som Mönsterås kommuner. I Mönsterås betar djuren bland annat längs Emån och företaget levererar i dag Ekologiskt naturbetskött som bland annat innebär att djuren går ute året om och har tillgång till väderskydd som djuren själva väljer när de vill använda. Företaget har riktat in sig på att sälja konsumentstyckade köttdetaljer där en viss del är vidareförädlat. Man kan förutom lådorna köpa hamburgare, korv och rökt kött.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: