Naturskön göl åter fiskeparadis

Från vänster Josef Bom Semaan, Ulf Josefsson, Börje Karlsson och Mats Persson.

Ett antal fiskeentusiaster har sedan ett par månader tillbaka återupplivat den mer eller mindre vilande fiskeklubben i Fågelfors. Nu har man påbörjat röjningsarbeten runt Sarvegöl som är belägen strax utanför Fågelfors. Under hösten kommer en leverans på cirka 100 kilo ädelfisk, närmare bestämt Regnbågsforell.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Ja nu händer det grejer i Fågelfors, och att vi nu startat upp är ett gott tecken på engagemang för såväl bygden som för intresset att fiska. Vi var snabba med att gå från en interimsstyrelse till styrelse med stadgar och allt. Därefter tog vi kontakt med länsstyrelsen för att få ordning på tillståndet att få släppa i fisk. Det arbetet kom i gång snabbt, likaså arbetet med att röja upp så det finns flera platser runt gölen för att fiska från land säger Mats Persson, ordförande i Fogelfors Fiskeklubb.

Fiskeintresse
Det gick inte att ta miste på intresset för fiske när vi var på besök under förra veckan. Kvartetten berättade från hjärtat om vad fiske, och även jakt, betyder för att ha en aktiv fritid.
– Det har ju inte varit någon aktivitet de senaste åren, det är många som kontaktat mig och flera av de som är med i styrelsen, att man saknat möjligheten att ta sig hit och fiska. Att nu stå här och veta att det under hösten kommer att var möjligt för den som köpt fiskekort att komma hit och pröva fiskelyckan det känns mycket bra betonar Josef Bom Semaan, nyvald vice ordförande.

Mångårig historia
Börje Karlsson berättar att fisket i Sarvegöl har en mångårig historia.
– Det hela började egentligen med att Fågelfors Bruk hade en sportfiskeklubb som innebar att alla anställda hade rätt att fiska här. Men allt eftersom åren gick och bruket gick i konkurs så öppnades det upp möjligheter för fler att ta sig hit och fiska.

Vem kan komma hit och fiska i höst?
– Nu är alla välkomna som medlem till klubben och vem som kan lösa fiskekort. Vi kommer att hålla ett reducerat pris denna höst, detta då tidpunkten för att sätta i fisk är en bit in i fiskesäsongen. För nästa år planerar vi för att man ska kunna välja mellan att lösa dygnskort till årskort. Dessutom så planerar vi för att sätta i fisk vid två tillfällen, vår och höst.

Hur känns detta Ulf Josefsson?
– Det är såklart roligt, man har ju hållit på med detta hur många år som helst. Vi är som sagt var många som saknat denna möjlighet. Personligen så gillar jag även vinterfiske och ge mig ut på isarna med angeldon så fort isen lagt sig.

Är det något man behöver tänka på när man köpt fiskekort?
– Det viktigast är att man har roligt och att man får en fin naturupplevelse när man är här. När det gäller själva fisket så är det kvoterat. Man får ta upp maximalt två regnbågsforeller per dag eller tre i veckan. Man får endast fiska
från land eller brygga med antingen fluga eller drag. Men på vintern så går det utmärkt med isfiske men att man alltid har säkerhetsutrustning.

Kvartetten berättar om allt man har på agendan som ska stå klart till våren.
– Det är Södra Skogsägarna som äger marken runt gölen och vi har en mycket god dialog där de verkligen är med på tåget och vill utveckla platsen tillsammans med oss. Där vi står nu kommer det att byggas ett vindskydd, ny grillplats, nya sittmöbler. Vi kommer även att förbättra parkeringsmöjligheter. Flytbryggor kommer även de att finnas på plats till våren.


Publicerat

i

av

Etiketter: