Nu växer det i Berga igen!

Genom Katarina Andersson och Torbjörn Nyberg har före detta handelsträdgården i Berga fått nytt liv. Det anrika växthuset som tidigare gick under namnet Berga Handelsträdgård heter numera Lyckans Trädgård. Växthuset är fyllt av allt från gurkor och tomater till kryddor och chili. Allt odlat från frö och gödslat med naturgödsel. 

Text och bild: Gunilla C Johansson 

Stora planer finns inom närtid men initialt är satsningen på hobbynivå. 

När vi träffade Katarina tidigt en morgon förra veckan bjöd vädret på klarblå himmel, vindstilla och varma solstrålar. Vi går in i det stora växthuset som är förvånansvärt svalt. 

Stora odlingsbäddar och pallkragar möter oss, där kraftfulla, gröna och fina grönsaksplantor visar sig från sin bästa sida. Tomatplantorna med dignande klasar av tomater som håller på att mogna varvas med stänglar fyllda med gröna och fina gurkor. Mellan dessa rader hittar man chili i varierande färger, squash och blomsticklingar. Vi kikar ut och ser utomhusodlingar med bland annat purjolök och olika sorters kryddor. 

– Ja tänk så det kan bli, utbrister Katarina när vi träffas över en kopp kaffe. På bordet står en ljuslykta som hon fått av kommunen vid ett näringslivsbesök och gratulationskort från samhällsföreningen i Berga. 

– Det är många som redan hittat hit och varit här flera gångar trots att vi precis öppnat upp. 

Katarina och hennes sambo Torbjörn Nyberg har båda ett stort intresse för närodlat och ser detta som en rolig och kreativ hobby. När möjligheten kom att starta verksamhet i det då tomma växthuset så tog man den chansen. 

I sin linda 

– Det finns många tankar och idéer på vad vi vill göra med detta och allt är i sin linda. Det finns mycket kvar att göra för att få allt på plats. Vi började med att bygga odlingsbäddar, bevattning och den lilla butiken. Snyggade till här utanför växthuset för att förbereda med odling på friland. 

JOBBAR INOM OMSORGEN 

Katarina är ett välkänt ansikte för många, inte minst med 30 år inom äldreom-sorgen i Högsby kommun. 

– Ja jag gillar verkligen mitt yrkesval och nu senaste året har jag arbetat i bemanningspoolen vilket betyder att jag har hela kommunen som arbetsfält. Får hoppa in och hjälpa till i många olika arbetslag, vilket jag tycker är roligt. 

Hur hinner du då med din hobby som bokstavligen växer dag för dag? 

– Haha, ja nu har jag verkligen inga problem med att fylla min fritid med meningsfulla saker. Men hinner med det gör jag då vi hjälps åt jag och Tobbe. Har även fått värdefull hjälp av flera personer som kan detta med odling i lite större skala, exempelvis Nils-Erik och Catarina Nilsson. Det var ju Nisses mamma som på 40-talet startade upp handelsträdgården på denna plats där vi är i dag. Jag ska säga dig att då var det precis överfullt med fina blommor, allt från hängpelargoner till tagetes. 

Stefan Axelsson som levererat en hel del chiliplantor är även han duktig på odling och kommer med goda råd. 

Positiva effekter 

Katarina känner sig väl hemmastadd i det fina växthuset där det är ordning och reda och var sak har sin plats. Doften från tomatplantorna sprider sig snabbt när Katarina är i full färd med att plocka bort tjuvar på plantorna. 

– Det är många saker jag tycker är positivt med denna satsning. Dels att allt vi odlar här gödslas och bekämpas med det som finns i naturen. Det är ekologisk jord och naturgödsel för att ta några exempel. Vi har nyttodjur som håller koll på eventuella skadedjur, allt för att vi inte ska behöva använda bekämpningsmedel. 

Jag är glad över att man redan hittat hit, trots att vi inte har några fastslagna öppettider och att flera redan är återkommande kunder. 

Något annat som är positivt är att det finns något mer att göra och ta sig till här i Berga. Vill man så går det ju bra att fika på Tre Århundranden, handla mat på Coop och köpa med sig lite grönsaker eller någon presentartikel från oss. 

Hur ser planerna ut framöver? 

– Vi har många planer men innan vi tar oss an nya idéer så ska vi summera denna säsong och se vad det är kunderna valt att handla, eller inte handla för den delen. Vi vet dock att intresset för närodlat är stort och nu gäller det bara att växla upp detta och satsa på det som efterfrågas. Redan nu ser vi att gurkorna haft en strykande åtgång och att volymerna håller på att avta allt eftersom odlingssäsongen börjar avta. 

Vi på Innehåll tackar för det goda kaffet där mackan med solmogna tomater odlade i Berga var pricken över i:et G 


Publicerat

i

av