Ny VD på Högsby energi

Ett av kommunens kommunala bolag, Högsby Energi har sedan 1 januari ny VD, nämligen Magnus Dahlman. Han är ett välkänt ansikte inom bolaget då han under två års tid varit ansvarig för driften av energibolagets alla panncentraler.

– Man kan säga att jag har vuxit in i bolaget med mer ansvar och
arbetsuppgifter allt eftersom tiden gått. Något som jag trivs med och som fungerat bra för båda parter.
Magnus är utbildad högskoleingenjör och arbetade under många år på dörrfabriken Invido innan verksamheten flyttades från kommunen. Han fick erbjudande om ett bra chefsjobb om han valde att följa med företagsflytten, men han och familjen trivdes bra här i kommunen så de avstod erbjudandet. Istället drog Magnus i gång Arbråstugan. En verksamhet där man erbjuder allt från enkla till lite mer avancerade stugor till privatpersoner och företag.
– Nej, jag ville vara kvar här så jag och min familj köpte en hästgård, Sjöudden som är beläget mellan Berga och Högsby. Trivs bra med att ha nära till skogen, jakten och våra hästar och hundar.

Erbjudande
– En dag för drygt två år sedan fick jag en fråga av Lars Gabrielsson om jag var intresserad av att vara ansvarig för driften av bolagets alla
panncentraler, jag tackade ja och trivdes bra. Efter ett tag så frågade Lasse om jag även var intresserad av att flytta in Arbråstugans verksamhet i bolagets delvis outhyrda lokaler, och så blev det. Flyttade in verksamheten och jobbade vidare med de två olika arbeten jag hade. Lasse gick dessvärre bort i augusti förra året vilket blev kännbart för många på flera olika sätt. Han var bra på att se möjligheter i det mesta och hade hela tiden Högsbys bästa framför ögonen. Saknar hans driv och hans engagemang i olika frågeställningar, så det är med viss stolthet jag tagit över VD-stolen efter Lasse.

Informationsmöte – ny panna, nya möjligheter
Bolaget har byggt ut fjärrvärmenätet i delar av Högsby tätort och här finns möjlighet för fler villaägare att ansluta sig nu när den nya pannan på Industrigatan står färdig i höst.
– Vi kommer att köra informationsmöten och söka kontakt med
villaägare med förhoppningen om att fler vill veta mer och beslutar sig för att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Ju fler vi får anslutna ju större möjligheter har vi att håll ner priset per Kwh. Vi hoppas att ännu fler inser hur enkelt, smidigt och bekymmersfritt det är att ansluta sig till fjärrvärme som levererar värme och varmvatten från en förnyelsebar energikälla.
Sett ur ett miljöperspektiv så är det klart bättre att det eldas i en stor panna med hög verkningsgrad och bra rökgasrening än ett antal hundra villapannor.
Magnus berättar vidare att man i dag köper bränsle lokalt från Hanåsa Sågverk.
– Vi levererar i dag till villaägare och större enheter som Högsby Bostad, Mogården, Fröviskolan, Räddningsstationen och Skobes för att nämna några. Det är stora lokaler som mycket snabbt räknar hem fjärrvärmeinvesteringen.

Direktverkande el
På frågan om det finns någon villaägare som inte kan räkna hem en fjärrvärmeanslutning svarar Magnus;
– Den som precis borrat för bergvärme, där får man inte ihop kalkylen att konvertera till fjärrvärme. Däremot får vi ofta frågan hur den som har direktverkande el ska se på saken. Då brukar jag svara att låt oss hjälpa till och ta fram en kalkyl. Det vi räknar på i fallet direktverkande el är att dra in två fläktkonvektorer som genererar värme till huset och en värmeväxlare till varmvatten. Ofta kan man faktiskt räkna hem även konvertering från direktverkande el till fjärrvärme. Det tips jag verkligen vill ge villaägare som ännu inte anslutit sig och är osäkra på om det kan löna sig med fjärrvärme är;
– Låt oss räkna på det!
Låt oss ta fram en kalkyl på just dina unika förutsättningar, för alla har olika förutsättningar. I de fall kalkylen visar på mindre lönsam investering kan det vara så att man ändå överväger att konvertera. Det kan vara så att man varken kan, orkar eller vill hålla på med vedeldning. Då är argumentet bekymmersfritt och bekvämt kanske det som väger över. Många vill bo kvar i sina hus när man blir lite äldre, och har man då vedeldning, kan det vara tufft att orka med det pass som det kan innebära. Så anledningarna till att se över sin uppvärmning kan vara många. Men som sagt vi kommer att hålla informationsmöte i slutet på februari till villaägare i centrala Högsby där man kan ställa frågor, enskilt eller i grupp.

Om 10 år
Vi frågade Magnus om vad han tror att han gör om tio år.
-Trivs bra med det jag gör just nu så jag hoppas att 80 % av villa-ägarna har anslutit sig till fjärrvärmen. Och vem vet, kanske står det en Arbråstuga på var mans tomt eftersom kommunen och företagarnas kampanjer om att turista i kommunen slagit så väl ut att varje stuga är uthyrd 10 veckor om året, säger en glad Magnus och tillägger sedan, jag trivs verkligen med allt just nu och om 10 år bor jag och familjen kvar i Sjöudden och det är gott om älg i skogen så att jag och min hund får fina jaktminnen i de Småländska skogarna.

Läs mer om det viktiga informationsmötet i denna tidnings annons.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: