Nybakad jurist gillar att pendla

Emmy Hallbeck från Högsby är tjejen som gillar grönt, ordning och reda, att bo i Högsby och pendla till jobbet. Hon är dessutom rykande färsk jurist efter nästan fem års studier i Göteborg och Malta och arbetar i dag som jurist i Nybro och Oskarshamn.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Jag trivs verkligen här i Högsby. Här i Huseby har vi naturen som granne. Det är dock en stor kontrast till Göteborg men något som jag inte skulle vilja byta ut just nu. Detta trots att det innebär att jag behöver pendla till mitt arbete, men det ser jag inte som ett problem. Att arbeta med det man trivs med och att bo där man känner sig hemma, det är väl så man önskar att alla ska känna. Efter avslutade gymnasie-studier på Högsby UtbildningsCenter där Emmy gick natur- och samhällsprogrammet valde hon att arbeta under ett par år. – Jag var osäker på vad jag ville arbeta med och tog en paus från studier och fick jobb på Gallerian, Ring Up och även som vikarie på Fröviskolan. Jag sökte efter en tid lite olika utbildningar och kom in på juristprogrammet. Min sambo John sa till mig att jag skulle testa ett halvår och se om det kändes rätt och så blev det. Jag kände ganska direkt att jag trivdes, men det var tufft att komma igång med studietekniken efter ett par års studieuppehåll. Jag märkte dock ganska snart att jag hade stor nytta av den studieteknik som jag fick med mig från HUC. Den var värdefull och har hjälpt mig mycket i mina fortsatta studier.

I morgon lördag äger den formella examensceremonin, diplomeringen i Göteborg rum hur känns det?

– Det känns jättekul! Att jag får mitt examensbevis och kan arbeta med det jag är utbildad till är något som jag känner mig glad och stolt för. Jag har fördjupat mig inom flera olika rättsområden, bl.a. affärsjuridik, asylrätt och familjerätt. Juridiken kan vara komplex, men grunden handlar om att försöka lösa problem och möta människor som många gånger befinner sig i tuffa situationer.

Har du några konkreta tips till våra läsare?

– Ja, hur många som helst, men här är några som jag gärna delar med mig av. Jag tycker att kompanjon-avtal är en bra idé för personer som driver företag tillsammans. I ett kompanjon-avtal kan man reglera vad som ska gälla när t.ex. aktiebolagslagens regler inte räcker till. Genom att upprätta ett testamente kan man bestämma vad som ska hända med ens tillgångar när man inte längre finns i livet. Något som är relativt nytt och som många väljer att upprätta är framtidsfullmakt. I fullmakten utser du en eller flera personer som kan ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan ta hand om dem själv. Det kan röra sig om situationer där man t.ex. blivit dement eller fått en stroke. Fullmaktstagarna har då möjlighet att hjälpa till med ekonomiska angelägenheter eller bestämma att man ska sälja en fastighet. Att upprätta ett samboavtal, tror jag är något som många inte tänker på. Det kan dock vara en god idé. Dels då sambor inte har samma rättsliga skydd som gifta har. Dels då det är många som missar att en stor del av de saker som införskaffats under samboförhållandet utgör så kallad samboegendom, som ska ingå i bodelning. Något annat som också är viktigt men som inte är helt självklart för alla är att man bör ha en hemförsäkring.

Vad är det bästa med Högsby?

– Det är som jag sa tidigare, närheten till naturen, bara att öppna dörren så är man där. Jag och John bor bra här i Huseby och som du ser så bygger vi både om och till just nu. Har även nära till min bästa vän Agnes, som är lärare på HUC. Vi har följts åt sedan högstadiet.

Fritidssysselsättning

– Det har inte varit så mycket av den varan tidigare då jag studerat mestadels av min vakna tid. Men jag har alltid gillat att laga mat och hålla på med växer.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag förhoppningsvis advokat och vi har renoverat färdigt huset säger Emmy och skrattar.


Publicerat

i

av

Etiketter: