Axel Jonsson, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Högsby kommun och tf folkhälsosamordnare tillsammans med Marie Jonsson, verksamhetschef på Hälsocentralen i Högsby. Infälld bild: Margareta Lundgren Johansson.
Är du 65+ och vill prova på olika former av fysisk aktivitet varvat med föreläsningar för en ringa peng, då har du chansen nu. Region Kalmar län i samverkan med föreningslivet, RF-SISU Småland och Högsby kommun arrangerar hela 11 träffar där
deltagarna ges chansen att prova på allt från boule till sportfiske och lyssna på föreläsningar, start vecka 10.
– Vi hoppas på ett stort intresse denna gång och att många anmäler sig då pandemin verkar ha släppt greppet om vårt sätt att leva.
Axel Jonsson, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Högsby kommun och tf folkhälsosamordnare tillsammans med Marie Jonsson, verksamhetschef på Hälsocentralen i Högsby, ger en samstämmig bild av vikten med ett bredare perspektiv på god hälsa.
– God hälsa omfattar ju allt från social gemenskap till goda levnadsvanor oavsett ålder. Just denna satsning som går under begreppet sund, smart, stark senior så vänder vi oss till alla som är 65 år och äldre säger Axel.
Hur mår våra 65+ i kommunen?
– Denna grupp, precis som många andra i samhället, har upplevt två år som varit minst sagt annorlunda. Något som många upplevt är avsaknad av aktiviteter, gemenskap och en me-ningsfull vardag. Denna distansering till andra kan ha bidragit till mindre fysisk aktivitet och få sociala kontakter. Det vi vill med dessa 11 träffar är att uppmuntra alla, oavsett om du redan är aktiv i föreningar eller är ute och rör på dig att delta, allt för att stärka den psykiska och fysiska hälsan menar Marie.
– Grunden till god hälsa är i mångt och mycket att man har ett nätverk från ett par personer och uppåt som man träffar och pratar med, vilket varit starkt begränsat under pandemin. Jag har bland annat sett och hört i samband med vaccineringar hur grannar varit på hälsocentralen samtidigt för att få sin tredje vaccinationsspruta och att de inte sett eller pratat med varandra under ett år och då bor de bredvid varandra.
Så på frågan hur våra seniorer mår så är variationen stor men behovet av att träffas, göra saker tillsammans är stort, oavsett ålder.
Träffarna
Träffarna kommer att äga rum på flera platser i kommunen, först ut är Misteln.
– Ja, uppstartsmötet är där, och så även föreläsningar. Men för att prova på tennis så tar vi oss till Berga och för fiske så åker vi till Fliseryd, för att nämna några aktiviteter.
Så hela detta projekt kan man sammanfatta med att det handlar om friskvård på din fritid säger Marie.
– Det bygger dessutom på ett nära samarbete med föreningslivet så utan dem hade vi inte haft några prova på aktiviteter betonar Axel.
Vad hoppas ni på just nu?
– Att Anna som tar emot anmälningar blir nerringd av alla som vill delta i detta. Så kontakta din granne, före detta arbetskollega eller bästa kompisen och anmäl er eller dig själv till elva veckor som förhoppningsvis ger dig ett nätverk samt en sund och aktiv vardag.
Ja till vårens aktiviteter
Margareta Lundgren Johansson var en av deltagarna under höstens Sund Smart Stark Senior och hon öser lovord över projektet och ser fram emot att på nytt delta under våren.
– Tänk så många dagar, veckor och månader som vi alla fått ställa in och ställa om träffar, att vi nu äntligen får chansen att prova på aktiviteter, lyssna på föredragshållare och träffas igen, kan det bli bättre.
Så summerar Margareta de elva träffarna som arrangerades under hösten där hon var en av de få deltagarna.
– Ja vi var verkligen inte många men det var så välorganiserat och trevligt så nu hoppas jag att alla som jag känner och inte känner, 65 år och äldre verkligen anmäler sig till dessa provapåveckor.
Bordtennis
Margareta berättar att hon blev glad när hon såg att en av vårens aktiviteter var bordtennis.
– Jag minns med stor glädje hur roligt det var i slutet av 60-talet när jag gick på Fröviskolan och vi spelade bordtennis på raster och håltimmar där jag då och då vann över killarna. Jag har ju inte spelat detta sedan dess så förväntningarna är höga säger Margareta och skrattar.
– Jag tänker att det är för mig som för många andra att man drar sig för att gå till gymmet, eller åka till bangolfen i Berga eller padelbanan för man inte riktigt vet hur det fungerar eller hur man ska börja. Att då hänga på dessa elva veckor där vi ges chansen att prova på är ju bästa sättet att komma igång och våga prova något nytt.
För egen del blir det nog att lösa ett gymkort och det hade jag aldrig gjort om det inte hade varit för att man fick komma dit, se maskiner, hur de fungerar och hjälp med hur man tränar på bästa sätt. Jag har även en tid tillbaka ersatt korta bil-resor med att gå dit jag ska, ett bra sätt att få in vardagsmotion. Nu hoppas jag att det blir fullsatt på Misteln där första mötet äger rum i vecka tio summerar Margareta.
Text och bild: Gunilla C Johansson