Nytt café ser dagens ljus

I förra veckan öppnade ett rykande färskt cafe upp nere vid handelsområdet på Järnvägsgatan i Högsby.

Det är paret Angela Goodyear och Mark Humble som står bakom Humble English Café, där det serveras allt från English breakfast, det vill säga engelsk frukost, småkakor till dagens lunch. 

– Vi flyttade från England till Sverige i januari precis före pandemin slog till. Då till huset vi köpt utanför Simrishamn. Men vi ville flytta mer till landet och till ett hus med lägre kostnader och fick syn på Ruda Gård. Vi köpte huset och flyttade hit i augusti och nu känner vi att det är dags för oss att starta upp ett företag genom denna caféverksamhet. 

Det har tagit några månader för att äntligen kunna öppna upp på grund av att det är mycket papper och tillstånd som måste vara på plats. Att detta gått så smidigt och bra har vi många att tacka, bland annat Högsby kommun samt Markus Jakobsson, som vi hyr lokalerna av. 

LYFTER HELA CENTRALORTEN 

– Vi är så glada över att caféet öppnas upp efter att ha varit stängt sedan i våras. Det är många som efterfrågat att kunna sätta sig och ta en kopp kaffe eller att köpa med sig fikabröd hem säger Andreas Axelsson och Malin Jonsson på Digitalbutiken och Gallerian. 

– För mig är det perfekt när en kund kommer in med något som ska lagas och det kanske bara tar 30 minuter, då kan de passa på att ta en fika medans de väntar säger skräddare Amar Chami som även han har sin verksamhet på handelsområdet. 

Men att starta upp mitt under en rådande pandemi? 

– Ja vi vet, men någon gång måste man våga och någon gång kommer den att klinga av. Vi är mycket noga med att följa de restriktioner som finns och vi erbjuder allt från att man kan hämta det man beställt till att man kan äta här. Vi har förstått att många efterfrågat allt från nybakade frallor, matiga smörgåsar till dagens lunch, därför kommer vi att öppna redan halv åtta på morgonen för den som vill köpa med sig eller äta frukost här på plats. 

Vad var det som avgjorde flytten till Sverige? 

– Det var en enkel anledning, vår dotter hennes man och deras tre barn var anledningen. De har bott i Sverige i 16 år och vi har under flera år känt stor saknad och avstånd inte minst till våra barnbarn. När vi berättade om våra planer att flytta till Sverige så var de alla så glada, så även vi. Nu försöker vi göra allt vad vi kan för att lära känna vårt nya hemland och lära oss svenska språket. Då många svenskar behärskar engelskan så har vi inte haft några svårigheter att göra oss förstådda eller för andra att förstå oss. Men vi inser vikten av att kunna tala och skriva svenska och där hoppas vi att detta café kan hjälpa oss på vägen. Att söka arbete och jobba i Sverige och inte kunna språket är problematiskt. 

Mark arbetade tidigare som fastighetsskötare och Angela anställd för att utreda misstankar om eventuell ekonomisk brottslighet. 

– Vi hade bra jobb som vi sa upp oss ifrån. Nu satsar vi på detta till 100 procent och hoppas att kunderna hittar hit på ett eller annat sätt. 

Text: Gunilla C Johansson 

Bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av