Nytt företag i Ruda

HG System och Kent Ivansson köpte i våras industrifastigheten i centrala Ruda där såväl bageri som kafferosteri har huserat och verkat som kallager.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Fastigheten har tidigare renoverats med ett helt nytt yttertak, där nu HG system har tagit vid och åtgärdar invändiga fuktskador, byter ut el och målar om.
– Den är ju en gedigen fastighet men givet också en del att ta tag i, men det kommer att bli bra när detta är klart säger Kent.

Flytt från Kalmar till Ruda
– Vi var trångbodda i våra tidigare lokaler så när detta tillfälle dök upp såg vi att det skulle finnas expansionsmöjligheter då lokalerna här är närmare fyra gånger större än de vi hade.
Efter fastighetsförvärvet första april så har vi parallellt med renovering av lokalerna försiktigt dragit i gång uppbyggnad av produktionen.

Högt till tak
Vi följer med Kent ut till den stora hallen som är ljus och fräsch och där det är högt till tak.
HG System bearbetar olika metaller och plast genom fräsning, svets och kapning för att leverera detaljer till fordon och livsmedelsindustrin.
– Som du ser så har vi inte speciellt mycket maskiner på plats ännu men vi har fått en fräs i drift där vi just nu fräser fram gängor i 2-metersdetaljer åt kund.
Vi går fram till medarbetare Kent Lormén som precis stannat den CNC-styrda fräsen för att ta ett par bilder.
– Så här kan ett av många jobb se ut som vi gör, säger Kent och håller upp en lång metalldetalj där man tydligt ser hur maskinen fräst fram gängor.
– Jag har arbetat inom branschen under flera år, började här vid nyåret och trivs bra.
Både Kent Ivansson och Kent Lormén pendlar till arbetet i Ruda, från Kalmar respektive Mönsterås.
– Jag tar bilen till jobbet säger Kent Ivansson men för dig så är det ju lite knepigare att ta dig till jobbet då du åker kollektivtrafik.
– Ja, det är inte helt lätt, när flera turer är inställda och bortplockade, så det blir lite omvägar men jag hoppas att det blir ändring igen till det bättre. Bra kommunikationer är ju viktigt.

Kunder över hela världen
– Vi går inte gärna ut med exakt vilka kunder vi arbetar med och vad delarna an-vänds till men våra uppdragsgivare är allt från stora multinationella företag till mindre tillverkare och andra legoföretag.

Vad var det som gjorde att ni valde att flytta er produktion från Kalmar och till Ruda?
– Det är flera anledningar till det. Den främsta är att vi genom flytten fick betydligt större golvyta och därigenom möjlighet till expansion, vilket inte hade varit möjligt där vi var tidigare. Vi har dessutom där vi är nu en stor industritomt där vi kan växa ytterligare. Vi har även ett nära samarbete med Legoproduktion här i Ruda.

Du nämner att ni är i ett expansivt läge berätta.
– När vi fått allt på plats, vilket vi inte fått ännu, så kommer vi att göra investeringar i ytterligare maskiner och då kommer vi även att behöva rekrytera fler medarbetare.

Då ser ni ljust på framtiden?
– Ja det gör vi. Visserligen så har det dykt upp ett och annat orosmoln på himlen när det gäller Tyskland och fordonsindustrin, men där har branschen en dialog med sin regering så jag hoppas att det klarnar upp. Genom fastighetsförvärv, renoveringar och maskin-investeringar så landar vi på drygt tre miljoner i satsningar så visst tror vi på det vi gör. Det gäller att möta upp de höga kraven som finns när det gäller kvalité och leveranssäkerhet och hittills är våra kunder nöjda och förhoppningsvis sprider sig ett gott rykte att vi håller det vi lovar summerar Kent.


Publicerat

i

av

Etiketter: