Nytt företag i startgroparna

Jonathan Lundin i sin möbelverkstad.

Jonathan Lundin född och uppvuxen i Berga, är i full gång med att starta upp sitt företag, ett finsnickeri på Järnvägsgatan i Berga. Han har varit i väg under drygt tio år genom utbildning och arbete. Nu har han vänt tillbaka till Småland och sitt Berga för att satsa fullt ut på företagande.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

– Jag har utbildat mig till möbelsnickare på Träakademin i Kramfors under två års tid. En utbildning som fick mig att känna mig hemma i träbranschen genom att vara kreativ med trä som råvara.

Såväl din far som farfar har varit verksamma inom branschen, har intresset gått i arv?
– Ja lite är det väl så. Berga är känd för all sin träindustri genom åren. Min verksamhet finns nu i samma lokaler där farfar startade under 1940-talet.

Varför just denna bransch?
– Efter att jag haft lite olika typer av arbeten så fann jag, allt eftersom tiden gick, att jag ville skapa något och då inte genom att sitta vid ett skrivbord. Jag blev lite nyfiken på hantverksyrket och sökte därför till möbelsnickare. Dessa två år som jag fick i Kramfors var helt fantastiska. Där lärde jag mig så otroligt mycket och fick en mycket stabil grund att stå på för att kunna arbeta inom branschen. Det var väl investerad tid. Jag gick ut med bra betyg och goda jobbmöjligheter. Dessvärre blev det inget tredje år på skolan då huvudmännen inte var helt överens och utbildningen drogs in.

Men nu är du här i Berga och står i startgroparna med ditt nya företag.
– Stämmer bra det. Jag har investerat i en del maskiner och rustar nu upp lokalerna där farfar en gång startade. Just nu jobbar jag extra på ett möbelsnickeri strax utanför Kalmar parallellt med att bygga upp företaget. Jag behöver köpa in ytterligare lite maskiner för att komma igång, men de är snart på plats.
Jonathan berättar att han utbildat sig inom 1700-tals möbeldesign, som t ex gustavianska möbler, där det finns en viss målgrupp om än relativt liten.
– Ja, jag inser detta och därför vill jag få ut att jag tar mig an allt från att tillverka slagbord, soffbord och hyllsystem. Det kan faktiskt vara vad som inom inredning. Har redan fått förfrågningar på specialbyggd bänkskiva som ska vara fällbar och snedkapad.
Har du en möbelgrupp och det fattas en stol då kan jag kika på detta och komma med förslag för att få gruppen komplett.

Kontakt med lokala företag
Jonathan arbetar mest i furu och har redan knutit kontakt med lokala företag som till exempel Hanåsa Sågverk och Träprofil för att nämna några.
Det går utmärkt att höra av sig redan i dag för den som önskar en prisidé och leverans av närtillverkade detaljer i förnyelsebar råvara.


Publicerat

i

av

Etiketter: