Nytt företag

När Thorbjörn Carlreus fick kontakt med Coompanion, Göteborg för drygt ett år sedan, kunde han inte ana att han i dag skulle vara tjänstledig från sin tjänst som verksamhetschef på Tegelbruket.

Thorbjörn har arbetat för Tegelbruket under ett antal år, och trivts bra med detta. I den roll han har haft har sysselsättning varit central. I ett projekt som Coompanion i Göteborg arbetar med som går under namnet Explosion fick de kontakt med varandra via en verksamhet som heter Macken i Växjö. Detta för att man skulle ta fram en handbok i socialt företagande.
– Enkelt kan man säga att vi tre fick kontakt med varandra då vi skulle vara bollplank i Coompanions projekt. Varefter tiden gick ju mer nyfiken blev jag på att själv starta upp en verksamhet liknande Macken i Växjö.
På den vägen är det. Macken i Högsby är en ekonomisk förening och är som vilket företag som helst.
– Vi ska vara ett bollplank till de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Alla som jobbar via oss har ett jobb och en anställning precis som vem som, precis som Macken i Växjö.
– Butiken Lindra här i Högsby ska ses som en av våra samarbets-partners för att kunna hitta arbetsgivare till människor.
Det kan också vara så att en person är anställd hos oss och utför arbete åt andra företag. Låt oss säga att en arbetssökande elektriker som sökt jobb men inte riktigt nått ända fram till anställning, han kan börja hos oss på Macken och så letar vi tillsammans efter arbete på arbetsmarknaden.
Så personer som står till arbetsmarknadens förfogande av olika anledningar är Mackens målgrupp.
– Dessutom är det så att låt säga att vi har en person som är en duktig skomakare, men behöver uppbackning på olika sätt för att etablera sig på arbetsmarknaden. Då kan vi inom Mackens verksamhet starta upp verksamheten tillsammans med personen i fråga. När vi ser att det rullar på och verksamheten kan stå på egna ben, då knoppar vi av och den dagen har vi ännu en egenföretagare i kommunen eller dess närhet.

– Jag hoppas mycket på denna satsning och är glad över att jag fått tjänstledigt för att pröva något nytt avslutar Thorbjörn.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: