Oj, så stolt man blir!

Vilket drag det var före, under och efter årets Högsbydagarna. Man blir ju inte för inte stolt när man tänker efter på vad som egentligen hände under dessa dagar.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Innan vi försöker oss på att summera årets Högsby-dagarna låt oss för en stund snegla lite i backspegeln.
På något sätt så har sillen på midsommarbordet, Tomten på julafton och Högsbydagarna i samband med skolavslutningen satt sig. Som något som bara ska finnas där. Något som är så självklart att man inte ens tänker tanken att den inte ska bli av.

Någon
Precis som alla årsbundna återkommande traditioner så finns det alltid ”någon” där bakom i kulisserna. Någon som lägger in sillen, eller köper den i närmaste matbutik för att kunna avnjutas på midsommarafton oavsett om det haglar, regnar eller är strålande solsken. Sillen ska fram! Någon som har god tumme med Tomten för att se till så att han infinner sig på självaste julafton, antingen före eller efter Kalle Anka. Att han inte skulle infinna sig, ja det finns inte på kartan.
Tivoli på skolavslutningen
Någon som ser till att det finns ett tivoli på plats i Högsby samma dag som skolavslutningen är en oskriven lag. Att någon sett till att man vill ta sig till Högsby under lördagen för att träffa lite folk man känner, lyssna på musik, äta glass och höra Åke Nilsson när kan blåser in Högsbydagen, ja det är lika självklart som att det rinner vatten under Kyrkebro.

Borta
Då är vi tillbaka till det där fenomenet ”någon”.
Tänk om någon en dag inte fanns där. Vad händer då?
Kan det bli så att några blir utan sill på midsommar? Kan det bli så att Tomten inte infinner sig? Kan det bli så att det kommer tusentals personer till Högsby för att upptäcka att någon inte bokat det där bandet, satt upp tälten eller fått föreningar att sälja lotter och kaffe denna dag.
Ja allt detta kan inträffa och det beror på hur mycket vi alla andra uppskattar, ser och lyfter fram alla dessa ”någon”. För om inte någon gör något så blir det så att säga tomt.

Därför säger jag ännu en gång OJ!
Oj, vad alla som på ett eller annat sätt engagerat sig i Högsbydagarna ännu en gång lyckats med en hemvändarhelg, en hemestrahelg där det är lätt att känna sig välkommen och hemma.
Oj, vilka musikaliska upplevelser gänget i Högsby Kyrka bjöd på vid lunchtid. Magiskt säger alla som var där!
Oj, vilka spännande och rafflande heat och finalheat som de 16 deltagande lagen bjöd på under Emåracen. Vilken publiksuccé banden bjöd på i tälten under kvällstid.
Oj, vad många barn som provade fiskelyckan hos Högsby Sparbank och under Laxens dag intill Emån.
Oj, vad många som fick en gratis glass då Lions firade sina 60 år och vad de kör med det fina Lionståget. Vad vore Högsbydagarna utan landmärket ”Tåget”?
Oj, vad många barn som hoppade i hoppborgen,
hatten av för Hanåsa Akti-vitetsförening och härligt
initiativ från LRFs lokalav-
delning att ”smasha” en
potatis G.

Tänk vad mycket vi alla kan uppleva och göra i vår kommun!
Tack alla som gör “ något”
Här kommer slutklämmen med att byta från att se i backspelen och istället se framåt.

Lika många Oj bjuder gänget bakom Fagerhults marknad på 20 juli, Långemåladagen 17 augusti, Skälsbäck Skola, Höjdens Mejeri, Gösjön, Jonas Stolts Väg, ja listan går att göra hur lång som helst!
Bjud in till Högsby så fler kan säga:
Oj! Välj Högsby och se till att göra det nu!


Publicerat

i

av

Etiketter: