Om Carl-Wiktor från Träthult

Innehåll, mötte upp en av Sveriges yngsta inköpare av skog i Träthult, ett par mil väster om Högsby.

En ung man som verkar ha läget under kontroll när det gäller skog och jakt.
Carl-Wiktor Svensson är namnet. Han jobbar sedan drygt ett år tillbaka som inköpare på Bergs Timber i Mörlunda. En bransch som han redan vid 11 års ålder kände var hans framtid.
– När jag var liten så hjälpte jag min farfar Carl-Olof på sågen här i Träthult. Farfar startade sågen en gång i tiden som nu drivs av min farbror Anders, som dessutom investerat i ytterligare maskiner. På både min mor och fars sida har skogen varit central. Min far, även känd som Håkan på Skogsstyrelsen, har jobbat i branschen i 25 år. Så det här med skog föll sig naturligt på något sätt.
Carl-Wiktor, som idag är 22 år, berättar inlevelsefullt om sitt jobb som inköpare på Bergs och vad som krävs av honom men även vad han ställer för krav på sig själv.
– Det är viktigt att hela tiden sätta på sig såväl arbetsgivarens, skogsägarens som entreprenörens glasögon. Jag gillar att ha många bollar i luften och många perspektiv. Annars tycker jag inte att det blir bra. Att jobba på ett företag som är lokalt är viktigt för mig. Att kunna bo här i Träthult och ha jobbet så nära, det är långt från självklart men jag är glad över att det är möjligt. Att jobba med skogsägare och skogsavverkningar på deras skogs villkor och förutsättningar är grundläggande för att göra ett bra jobb. Planering är också bland det viktigaste, att exempelvis planera innan avverkning var och vilka sorters plantor som ska sättas kan vara avgörande för skogens tillväxt och vitalitet 100 år framåt. Jag har kört en hel del maskin och även motormanuell avverkning, men det kan ibland kännas lite ensamt där i maskinen, därför stormtrivs jag med mitt jobb jag har i dag.
En sak som C-W försöker prioritera högt är att lägga mycket tid hos markägarna så att de känner att de är med och kan få säga hur de vill ha det.

Jakt
Carl-Wiktor har ett stort fritidsintresse, nämligen jakt. Något som han gärna pratar om när Innehåll var på besök. För C-W så är själva skjutandet inte så centralt, utan hans gode vän i skogen, tyska jaktterriern Spike.
– Ja att jaga utan hund, det är för mig som att hänga tvätt när det regnar. Min hund jag har nu är tre år och om ett par veckor har jag ytterligare en tysk jaktterrier hemma i Träthult. Att jaga in en hund och att jaga med hund är att ge och ta. Ibland lär hunden mig lite och bland lär jag hunden. Jakt med hund är ett teamwork på högsta nivå.
Det har fällts såväl älgar som grisar för hunden, då det är en kortdrivande och ställande hund.
– Timmarna som jag med kamrater lägger på vildsvinsjakt ökar månad för månad, men tror att vi jägare för en ojämn kamp mot den eskalerande vildsvinsstammen. Så det behövs nog ett rejält omtag när det gäller vildsvinsstammen. Skyddsjakt bedrivs redan nu och den räcker inte till. Vildsvinen till skillnad mot annat vilt har ingen naturlig fiende och utan ”gemensamma jakter” och minskad fodertillförsel i form av majsåtlar/sockerbetor där ingen jagar ger bönderna ännu större problem med skadorna på spannmål och vall.

Träthult
C-W berättar varmt och hjärtligt om sitt Träthult och hur mycket han trivs i sitt hus. Att efter arbetsdagen kunna ägna sig åt det han gillar mest och samtidigt få tid över till samtal med goda grannar.
–  En del som bor här är bra mycket äldre än mig, men å andra sidan så är ju själva samtalsämnet det intressanta och inte hur gammal eller ung man är. Snarare så berikar ålderskillnad samtalen och diskussionerna.

Tips till markägare
– Rätt åtgärd vid rätt tidpunkt i förhållande till markens produktionsförmåga och kvalitetsförutsättningar!

Tips till dig som funderar
på att köpa skogsfastighet
– Analysera skogen i relation till skogsbruksplanen utifrån volym och kvalité, och se över drivningsmöjligheterna/vägsystemen. Jämför skogens tillväxt som ränta på banken och att skog mellan 25-50 år levererar högst tillväxt/ränta.
Rådgör med en Virkesinköpare om vilka områden som skulle vara lämpliga att avverka och se till att du får ut mest i volym av det sortiment som betalar sig bäst.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: