Omfattande renovering

Den mycket vackra tegelbyggnaden intill Emån vid Tingebro i Högsby genomgår en mycket omfattande renovering. De nya ägarna till fastigheten, och före detta restaurangen Mejeriet, låter renoverings-arbetet ta sin tid.

När vi på Innehåll var på besök så var företagaren och hantverkaren Mattias Johansson i full gång med att måla om fönstren i en mossgrön färg. Ett arbete som föregåtts av traditionellt förarbete. Vi bad om att få några minuter för en kort intervju.
– Detta är en helt fantastisk byggnad med en enorm potential och stora möjligheter. Vi förstår verkligen vad de förra ägarna såg i byggnaden. Det är genuint roligt att arbeta med detta hus och det känns som någon form av nostalgitripp att vara här. Vi vill att husets karaktär ska bibehållas så långt det bara går berättar Mattias Johansson.
Mattias Johansson berättar vidare att han och hans fru Madeleine Johansson, som också är snickare, såg att huset låg ute till försäljning och intresset som då väcktes.
– När vi såg detta så blev vi helt sålda. Efter lite turer och handläggning så fick vi till sist nycklarna till huset och resan till Småland påbörjades.

Ni bodde tidigare i Stockholm och nu bor ni här i huset på övervåningen?
– Stämmer bra det! Vi har arbetat inom byggbranschen i många år och kände att nu när barnen flyttat hemifrån, var det dags att röra på sig lite. Att då lämna storstaden för att faktiskt, som vi gör just nu, bo på landet känns bra. Tänk dig själv att kunna öppna ett fönster och kunna höra bruset från Emån, eller att som nu höra en traktor köra förbi.
Det är ett mycket omfattande renoveringsarbete ni utför, allt från att läkta om taket, nytt tegel till renovering inomhus, hur ser planerna ut för denna anrika byggnad.
– Vi har ett byggföretag där vi inriktat oss på att äga och förvalta fastigheter, precis som med detta hus. När vi känner att allt renoveringsarbete är klart, kommer vi att gå ut och söka efter någon som vill driva restaurangen. Vi vill fortsättningsvis göra det vi är bra på som hantverksföretag inom byggbranschen, och låta de som kan laga mat göra det de är bra på.

Till våren
Mattias Johansson berättar att planen är att byggnaden ska stå klar till våren men att det just nu rullar på bra och att det inte är omöjligt att man är klar redan runt årsskiftet.
– Vi har ingen brådska med att få allt klart, viktigast är att det vi gör är långsiktigt hållbart och med en hyresgäst som tänker i dessa banor. Det tar tid att bygga upp en verksamhet.

Hur är det då att bo i Högsby?
– Ja men det är ju hur bra som helst! Det är så många som stannar till och vill veta vilka vi är, hur det går för oss och hur planerna ser ut. Man berättar gärna om huset, och ja, det är som sagt trevligt att vara här. Vart man än ska så tar det ju bara några minuter, om det är mataffären, macken eller färgaffären. Men visst, vi kan väl sakna kultur och utelivet, men vi vet ju vart det finns så det är inga problem. Så nu gästspelar vi i Stockholm och bor i Högsby, tänk så det kan bli.

Vi önskar Mattias och Madeleine Johansson och medarbetare lycka till. När vi är på väg till bilen och vänder oss om för att titta på huset ännu en gång så bokstavligen gnistrar det om det olivgröna taket. Fantastiskt fint. Det arbete som tidigare ägare utfört förvaltas väl av nya ägarna. Tack till alla er som investerar för ett ännu bättre liv, på landet.

Text och foto: Gunilla C Johansson

 


Publicerat

i

,

av