Öppet hela sommaren

Rose-Marie, Emrik och Laila hoppas att just du kommer till museet i sommar.

Garbomuséet öppnade upp i onsdags och håller öppet fram till sista augusti. Ett museum där besökarantalet varierar stort år från år.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Trion Laila Hellqvist, Emrik Jones och Rose-Marie Ljunggren hoppas att detta år blir det år då kommuninvånarna tar sig till som de själva säger en riktig kulturskatt.
– Det fantastiska med Greta Garbo som gick ur tiden för 30 år sedan är att det ständigt ges ut nya böcker om henne. Rekvisita och personliga tillhörigheter hamnar titt som tätt på auktioner och vi får då och då gåvor från personer vars saker har kopplingar till denna megastjärna som hon en gång var berättar Laila. Tänk om 2020 kunde stå för besöksrekord ett år som präglats av distansering och till viss del ensamhet och brist på saker man kan göra. Här kan man verkligen gå runt och njuta av ett stycke filmhistoria i världsmått säger Laila.
När vi var och hälsade på var det första gången som en av årets museivärdar Emrik var på plats, detta för att få en introduktion och baskunskaper om verksamheten och Garbo.
– Det är mycket att lära sig men jag ser fram emot att få jobba här under några veckor i sommar. Jag var en av många sökande till detta sommarjobb och blev glad när de ringde och sa att jag fått jobbet säger Emrik.

Vad vet du om Garbo idag?
– Inte så mycket, bara att hon var en känd svensk skådespelerska som hade rötter i kommunen och att hon bodde i USA. Men förhoppningsvis så vet jag mycket mer om henne och alla filmerna efter denna sommaren.
Emrik bor i Ruda och studerar ekonomi på Oscars-gymnasiet och börjar sista året på gymnasiet efter sommaren.
– Efter dessa tre veckor tänker jag att det blir en del turer till sjön för att bada och sola och hänga med vänner och säkerligen några svängar till gymet här i Högsby. Det finns många fina sjöar att åka till för den som gillar att bada.

Vandra eller cykla till muséet
– Jag vill passa på att tipsa alla som tänker cykla eller ut och vandra en del i sommar, varför inte ta denna plats som mål eller som ett trevligt stopp på vägen när man är ute och rör på sig. Man måste ju inte gå någon speciell led eller väg för att ut och vandra.
Här är det ju öppet hela sommaren måndag till fredag så det finns stora möjligheter att hinna ta sig hit uppmanar Emrik.

Fakta Greta Garbo
Greta Gustafsson föddes den 18 september 1905 i Stockholm som yngsta barn till Anna Lovisa och Karl Alfred Gustafsson.
Greta Garbos (Gustavssons) mamma, mormor och flera generationer tillbaka i tiden kommer från Lillsjödal / Drageryd, Högsby kommun.
Efter folkskolan tog hon arbete som tvålflicka och sedan som expedit på PUB i Stockholm. 1922 sökte hon och kom in på Dramatens elevskola.
Filmkarriären inleddes med några reklamfilmer följt av en första egentlig filmroll i “Luffar-Petter” från 1922. Mauritz Stiller upptäckte hennes förmåga och gav henne en roll i “Gösta Berlings Saga” (1924).
Under sin filmkarriär deltog Garbo i 27 filmer. Övergången till talfilm förstärkte hennes stjärnstatus, då hennes något hesa röst ytterligare gav bränsle till den spirande Garbofebern och hennes gåtfullhet.
Greta Garbo avled den 15 april 1990 i New York.
/Källa Garbosällskapet


Publicerat

i

av

Etiketter: