Oskar Höglander tredje generationen åkeriägare

Oskar Höglander blir snart åkeriägare, då han tar över det åkeri som hans pappa Torbjörn Gustafsson haft i många år.

För 33-årige Oskar Höglander, Högsby hade yrkesvalet klart tidigt. Han skulle precis som sin far Torbjörn Gustafsson och farfar Bertil Gustafsson bli åkeriägare!

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

– Under våren kommer jag att ta över pappa Torbjörn Gustafssons åkeri, vilket känns som en stor utmaning. Vi får hem en ny lastbil i mellandagarna, vilket alltid är spännande, säger Oskar Höglader.
Efter grundskolan valde han att plugga på fordonsprogrammet i Hultsfred. Först körde Oskar timmerbil vid Fårbo Åkeri under ett år och var sedan traktorförare vid Högsby kommuns tekniska förvaltning Efter dessa båda inledande år inom branschen blev Oskar Höglander anställd av sin far Torbjörn Gustafsson, som hade skaffat en dumpers.

Körde dumpers
– Under fyra år körde jag dumpers och under de två första åren handlade det om vägbygget mellan Glahytt och Stora Aby. Därefter körde jag lastmaskin åt Ekstrands i Fliseryd.
När Torbjörn Gustafssons utökade åkeriet med en andra lastbil för fyra år sedan föll det sig naturligt att sonen Oskar Höglander blev chaufför i den bilen.

Långa avstånd
– Min huvudsakliga uppgift går ut på at köra asfalt, även om det så här års och fram till i april är lågsäsong. I stället kör jag grus och flyttar maskiner. Asfaltskörningen innebär ofta jobb långt hemifrån. Jag har varit från Lund i söder till Gävle i norr är ibland ute på jobb under tvåveckorsperioder.

Hektiskt
Sambon Patrizia Karlsson, som är fritidspedagog i Berga, får emellanåt dra ett tungt lass på hemmaplan, då framför allt döttrarna Gry 5,5 år och Molly 2,5 år kräver sitt.
– Vi har en del nära och kära, som ställer upp, vilket betyder mycket. När vi fick Molly kom Oskar hem från ett jobb långt bort, men fyra dagar efter hennes födsel fick han ge sig i väg på nytt, berättar Patrizia Karlsson.

En livsstil
– Det är en livsstil att köra lastbil och många gånger på oregelbundna tider. Ibland får jag jobba nattetid när det är som mest tryck på asfaltskörningen. Jag gillar jobbet och står inför nya utmaningar
framöver, då jag tar över åkeriet samtidigt som min pappa Torbjörn Gustafsson då går in som min anställda chaufför.
Nu väntar jag närmast på den nya lastbilen, som ska vara på plats i mellandagarna, säger Oskar Höglander.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: