Pandemin öppnade upp salong

Från vänster: Susanne, Sara och Louise med Lennox i famnen.

När Louise Stjernberg skulle gå på mammaledighet fick hon inte fatt på någon frisör som kunde gå in i hennes ställe på salongen Stjärnklippet Storgatan i Högsby. Då skulle den tillfälligt behöva stängas.

Detta skulle även medföra att Sara Rockner som går tredje året på gymnasiet i Oskarshamn och utbildar sig till frisör skulle gå miste om sin lärlingsplats.
– Ja det såg inte ljust ut för några månader sedan. Men tack vare att Sara och Susanne Gustafsson under sommaren arbetade på samma arbetsplats på Öland öppnade sig en möjlighet säger Louise och tittar på Susanne.

Bor på Cypern
– Jag är bosatt på Cypern sedan många år tillbaka och driver där en frisörsalong. Cypern precis som många andra länder i världen valde att stänga ner all icke livsnödvändig verksamhet och detta gjorde man i hela tre månader. Att vara i denna situation, att inte få gå ut på promenader, endast få gå till affären var tufft för många ekonomiskt, så även för mig. När myndigheter började släppa på reserestriktionerna så flög jag till Sverige och västkusten där jag är uppvuxen. Fick ett jobb över sommaren på Öland och där vi, jag och Sara blev arbetskamrater.  Hon berättade då att Louise sökt men inte fått tag på någon ersättare till salongen och att Sara verkade stå utan lärlingsplats.
– Vi började prata om situationen och jag berättade för Susanne hur bra jag trivdes här på salongen och önskade att det kunde lösa sig med en frisör berättar Sara. Eftersom jag är klar med mina studier först till sommaren då jag tar studenten så får jag inte arbeta utan handledare, även om jag gör många moment självständigt. När vi sitter där på Öland och pratar så utbrister Susanne;
– Men jag då! Jag tänkte att jag inte ville riskera att hamna i en total nedstängning som jag var med om i våras och sa då till Sara att vi pratar med Louise om det kan vara en lösning att jag tar mig till Högsby och jobbar samtidigt som det då skulle lösa sig med handledare.
– Detta gick snabbt, vi pratade ihop oss och nu har vi öppnat upp salongen som bemannas av Susanne och Sara, betonar Louise.
Louise tittar på lilla Lennox, drygt fyra månader gammal.
– Det känns tryggt och bra att vara mammaledig när jag vet att salongen rullar på. När vi närmar oss jul kommer jag att förstärka bemanningen så vi är tre som jobbar, då bokningstrycket är extra högt denna tid på året.

Bor i Berga
Sara bor tillsammans med sina föräldrar i Berga och har pendlat till Oskarshamn för studier och praktik till Högsby.
– Det har fungerat bra och jag trivs verkligen här. Har ju varit här och praktiserat under hela min lärlingstid vilket gör att jag lärt känna många av kunderna. Att Susanne valde Högsby före Cypern gör att jag kan fullfölja min utbildning utan att behöva byta arbetsplats.

Men du Susanne, uppvuxen på västkusten, bott närmare 30 år på Cypern, hur är det att om än tillfälligt att bo i Högsby?
– Det ska jag säga, det går utmärkt. Fick snabbt tag på en lägenhet med gångavstånd till jobbet. Jag gillar att vara ute och gå, det är ju otroligt vackert här i Högsby.

Har du hittar din favoritrunda ännu?
– Nja, allt är fint, men problemet är att jag inte har världens bästa lokalsinne. En morgon bestämde jag mig för att gå vägen mot Kolsrum. Tog in på en väg där jag tyckte att det såg fint ut och det var verkligen en fin väg ta en morgonpromenad. Klockan tickade på och jag kände att jag borde väl komma ut på någon annan väg eller se några hus. Till sist kom jag fram till lite hus men ingen verkade vara hemma. Plötsligt fick jag napp, en man öppnade när jag knackade på. Frågade var jag var och han sa, det är nog en bättre ide att du vänder och går samma väg tillbaka, det är närmaste vägen till Högsby.
Efter lite dividerande om var Susanne hade varit kom vi fram till att det skulle kunna ha varit Massemåla.

Coronapandemin har lamslagit stora delar av världen med höga dödstal, restriktioner och enorma påfrestningar på samhällsstruktur och världsekonomi. Mitt i allt detta finns det trots allt små ljusglimtar som gör att det tänds hopp på olika sätt. Bemanningen på frisörsalongen Stjärnklippet är en av dessa.
Vi önskar trion varmt lycka till och vi hälsar lilla Lennox ännu en gång välkommen till världen som ser ut att må alldeles utmärkt i mamma Louise famn.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: