Patrik Lindh tar över Sjöudden

Första december tar nyföretagare Patrik Lindh över stafettpinnen från Jonny Persson med att driva Sjöuddens Mekaniska verkstad beläget mellan Berga och Högsby.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Samma affärsidé
– Jag kommer att fortsätta sälja petroleumprodukter, vilket är en viktig basverksamhet för företaget och en service till företag i Högsby med omnejd berättar Patrik.
– Det känns bra att det kommer att rulla på ungefär som tidigare, det tror jag att kunderna kommer att upp-skatta säger Jonny.

När vi träffade duon så satt de redan vid fikabordet och avverkade ännu ett möte där praktiska saker runt överlåtelsen står på agendan
– Mycket har jag fått god inblick i redan säger Patrik och tillägger, men givet finns det mycket där jag behöver rådfråga Jonny om innan jag blivit varm i kläderna. Vi kommer därför att arbeta parallellt en tid för att överlåtelsen ska gå så smidigt som möjligt. Förhoppningen är att kunderna inte ska märka någon större skillnad.

Vuxit fram
Jonny berättar hur företaget vuxit fram och att allt började redan då Jonny arbetade som reparatör.
– Jag har ju haft företag i drygt 30 år och nu fyller jag visst 65. Man ska överlåta verksamheter medans allt fungerar. Jag hade mina funderingar på att hålla öppet några dagar i veckan i stället för sex dagar i veckan, men redan där blir det ju en försämring för kunderna och då går det snabbt utför. Det var då jag be-stämde mig för att sälja verksamheten och ge den som vill ta över goda förutsättningar för att lyckas.

Välfylld butik
Den lilla butiken är fylld av arbetshandskar, spolarvätska, sågklingor, penslar, arbetskläder och en rad olika produkter. Den stora lagerlokalen är full med oljor av olika slag.
Sjöudden är en av 19 auktoriserade återförsäljare hos OKQ8 i Sverige. Ett viktigt avtal och något som alltså rullar på enligt tidigare.

Patrik, vad var det som gjorde att du bestämde dig för att undersöka möjligheterna att starta eget och driva företaget vidare?
– Egentligen var det ett ganska självklart beslut. Jag har under flera år funderat på att starta eget men det har inte landat riktigt där jag tänkt. Sedan fick jag nys om att Jonny var intresserad av att sälja och vi fick kontakt. Efter ett flertal möten, lite samtal med den lokala banken och det nätverk jag har runt mig så landade båda i att slå slag i saken.

Men Jonny, vad ska du hitta på som 65-åring när du inte längre behöver jobba sex dagar i veckan?
– Ja, det har jag också funderat på, och åjo det ska nog gå det också.
– Han kommer nog att vara här en hel del och hjälpa mig i gång, vilket är värdefullt för mig och kunderna. Sedan kommer du väl vara en del i verkstaden och greja säger Patrik
– Ja det blir det nog säger Jonny och fortsätter.
Men jag ska säga dig att det är inte helt lätt att driva företag och helst inte denna typen av verksamhet.

Men du har ju lyckats i över 30 år?
– Ja och många andra med mig, och det är för att man är envis och man försöker att hitta mervärde som gör att kunderna tar en omväg för att komma hit. Hög service och hög kunskap är två sätt att behålla och få nya kunder. Ingen är ju tvungen att åka hit, för mycket av det som finns här finns ju på andra ställen. Så vidhåller man god service så brukar det lösa sig med företagandet säger Jonny.
Patrik betonar ännu en gång att han inte kommer att göra några större ändringar på sortimentet utan snarare se vad han kan komplettera och utveckla vidare.
– Det som blir nytt från första december är att vi inte tar emot kontant betalning, utan det är swish, kort eller faktura som vi använder oss av.

Du Patrik är uppvuxen och bor här i Berga.
– Ja, så jag är väl förtrogen med det lokala näringslivet både i som utanför kommungränserna. Ser fram emot att få bo och arbeta på hemmaplan.

När vi nästan är klara med intervjun kör en bil in på grusplanen.
– Nähä, nu får vi ta hand om kunderna.

Kom ihåg att påminna de som läser Innehåll vart man kan vända sig för att köpa nypressade hydraulslangar, olja och tvättmedel, här i Berga finns det mesta uppmanar Patrik.

I samband med ägarskiftet ändras företagsnamnet till Sjöuddens Handel AB.


Publicerat

i

av

Etiketter: