Pensionärspar lämnade villan efter 50 år

Efter 50 år i villa bor Anita och Lennart Ståhl numera i en nyrenoverad lägenhet.

I 50 år har paret Anita och Lennart Ståhl haft en villa på Krukmakaregatan i Högsby, som nyligen har sålts. I stället bor makarna Ståhl i en nyrenoverad tvåa på Stor-gatan i Högsby vid området Bostället, som i dagligt tal
kallas för Sumphålet.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Under i stort sett hela sin yrkeskarriär jobbade Lennart Ståhl vid Sydkraft. Däremot har Anita Ståhl haft olika jobb och var med när Konsum startade i Ruda. En sommar var hon servitris på Ruda Gård hos familjen Håkan Björnström-Steffansson.
– Jag jobbade en period vid Runeklints Konditori i Ruda och därefter blev det Gerhard Svenssons affär i Högsby. Under massor av år var jag sedan dagbarnvårdare, berättar Anita Ståhl.

Idrottsintresse
Idrotten stod högt i kurs hos Lennart Ståhl, som är bland dem, som har gjort flest fotbollsmatcher i Högsby IK.
– Det var en härlig tid och vi hade roligt tillsammans i laget.  Jag spelade också bandy i HIK och var även en period i Berga GIF. Dessutom var jag med när handbollen började 1964, berättar 87-årige Lennart Ståhl, som är fem är äldre än sin fru Anita.
Under de många fotbollsåren var Anita Ståhl ofta på Frövi idrottsplats och följde även Högsby IK på bortaplan.

Träffades för 60 år sedan
Det var den 17 maj 1960, som Anita och Lennart träffades och fyra år senare gifte de sig. Som nygifta bodde makarna i en lägenhet på Ringvägen i en Högsby.
– Vi ville gärna bo i en villa och till vår stora glädje kunde vi bosätta oss på Krukmakaregatan 15 och den 1 maj 1970 gick flyttlasset till vårt nya hus. Vi har under alla åren haft bra grannar och området har varit rena idyllen, berättar Anita Ståhl med instämmande av Lennart Ståhl.
Åldern tar ut sin rätt och det är mycket som måste skötas med ett eget hus. På senare år har makarna Ståhl fått värdefull hjälp med gräsklippning och snöskottning för att nämna något. De båda tyckte helt enkelt att tiden var mogen och bestämde sig för att sälja villan på Krukmakaregatan.

Trivs i nya lägenheten
­– Vi har nyligen flyttat in i lägenheten och trivs här. Det känns skönt att inte längre behöva tänka på allt som har med en egen villa att göra, påpekar de båda.
Både Lennart och Anita är medlemmar i Högsby IK och Högsby PRO. De båda ser ofta fotboll när Högsby IK har match hemma och följer även Ruda IF, där barnbarnet David Persson spelar.
– Jag är med i Högsby hembygdsförening, men under dessa Coronatider ligger verksamheten i stort sett nere. Av samma anledning har PRO gjort uppehåll med den annars så populära bingon på Kvillgården. Vi hoppas att det snart blir mer normala tider, betonar Anita Ståhl och denna åsikt delas till fullo av Lennart Ståhl.


Publicerat

i

av

Etiketter: