Pettson & Findus

Ingemar Bernthsson från Kalmar är landets meste och antagligen bäste Pettson och Findus-tolkare.
Nu gästar han Högsbydagen för första gången.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Räkna med bus! säger han.

Sven Nordqvists populära barnbokskaraktärer Pettson och Findus blev till teater för första gången redan för 24 år sedan. Då satte skådespelaren och underhållaren Ingemar Bernthsson upp föreställningen ”Pannkakstårtan”, med sig själv som gubben Pettson.

– Det var bara några månader efter att den första boken med Pettson och Findus hade kommit ut, berättar Ingemar Bernthsson.
Det här kom sig av att jag jobbade ihop med Pernilla Skifs. Hon skrev ett manus som baserade sig på boken Pannkakstårtan. Vi spelade den föreställningen på Öland, på Snickar-Pelles teater.
Sedan dess har Ingemar Bernthsson spelat tusentals föreställningar baserade på Pettsonböckerna. Från Kiruna i norr till Ystad i söder. Han har själv skrivit musiken till de olika uppsättningarna.

– Det vi ska göra i Högsby baserar sig inte på någon speciell bok. Det blir lite blandat. En liten mix, the best of. Lite sånger, lite bus. Jag tror att det ska passa.
Vad jag vet har vi inte varit i Högsby och spelat just Pettson och Findus tidigare, så det ska bli väldigt kul!
Under de 24 åren har Ingemar Bernthsson/Pettson haft fem olika Findus vid sin sida. Sedan drygt ett år tillbaka har Kalmartjejen Pernilla Penny Sjögren rollen som den brunvitrandiga småbusiga katten med gröna hängselbyxor.

– Hon är fantastiskt duktig!
Det är egentligen ett pappa och son-förhållande som Pettson och Findus har. Pettson är pappan och Findus är buspojken. Därför kan både vuxna och barn känna igen sig i berättelserna.
Det är en familjeföreställning.
Ingemar Bernthsson kan själv inte sluta läsa Pettsonböckerna.
Jag har läst dem för mina barn och nu läser jag dem för mina barnbarn. Det är så mycket detaljer också i teckningarna, så man hittar alltid något nytt.

Fredrik Loberg


Publicerat

i

av