Prioriterar svenska råvaror

– Vi försöker dra vårt strå till stacken med
att prioritera svenska råvaror och vi inser
situationens allvar för landets lantbrukare.
Detta menar Ann-Sofie Karlsson butikschef
på Coop i Högsby.

Hon är tydlig med att de avtryck som den långa torkan gjort i hela Sverige, främst Sydsverige, påverkar alla. Allt från medarbetarna på huvudkontoret till kunderna i butiken.
– Som du ser så har vi i princip inget utländskt kött i våra kyldiskar, inte ens dansk fläskfilé.
Vad tycker du själv om de åtgärder som ni vid-tagit i butiken?
Jag ställer mig helt, fullt och fast bakom åt-
gärderna och det känns bra på många sätt att vi dragit i handbromsen för det utländska till förmån för svenskproducerat. Vi har dessutom flera lokala leverantörer som vi försöker prioritera så långt
vi kan.
Många kunder uppskattar det närproducerade som mjölk, ost och grädde från Emåmejeriet. Lammkött från Ekeby och potatis från Axelssons i Aby för att nämna några leverantörer.
Vi har ju många lantbrukare i vår kommun så den här krisen kommer ju oss väldigt nära då nästan alla känner alla. Försäljningen av kött har ökat och det är ju på ett sätt bra då branschen är i det nödläge man är, även om trenden med vegokost ökar.

Kommer ni att köpa in utländskt kött?
– Vi kommer inte att göra det under överskådlig tid utan det är om det är någon rikstäckande kampanj som gör att vi måste ta ansvar för just den leveransen. Nu är det svenskt som gäller.
Märker ni av torkan och värmen på fler sätt än de du precis nämnt?
– Ja verkligen, vi har slut på vatten på flaska, stor ökning på försäljning av chips och flera sorters glass har tagit slut hos leverantörer. Så visst har värmen påverkat försäljningen. Sedan mitt upp i allt så kom ett förbud att grilla då vi och många butiker med oss tog bort grillkol och briketter från butikshyllorna.

Vad önskar du dig just nu?
– Snabbt väderomslag så att det finns någon chans att rädda
hem foder till hästar, kor, getter och att återgå till någon form av normalläge.


Publicerat

i

av

Etiketter: