Rätt eller fel? – Bara du gör något!

Då har flöden på sociala medier, i tidningar och samtalen i kafferummet varit igång en tid, med det årligen återkommande temat träning, mat och hur man ska bli av med några extrakilon. Kilon som troligtvis kom på besök runt jul- och nyårshelger. Inte för alla, men sannolikt för många.

Träningstipsen och dieterna är många, som ständigt försöker överträffa varandra för att få bort besöket som kom vid jul, extrakilon vill säga.
Trenden på dieter och tips är tydlig. Aldrig förr har väl utbudet varit så stort som det är idag. Träningskläder som ”tränar din kropp åt dig” till bantningspiller som utlovar de mest magiska resultaten varvas med stora feta rubriker på löpsedlar, FB-flöden och på andra mediala platser.
Ibland tänker säkert några av er att, ja den där dieten kanske fungerar, andra att, nej det där tror jag då rakt inte på. Aldrig att jag kommer att prova någon diet.
Men vad ska man då göra när man står där på badrumsvågen och den visar några kilon för mycket?
Ska man ge sig i kast med kålsoppadieten, där man lever på en soppa bestående av buljongtärning, vitkål och olika sorters lök i ett par veckor. Eller ska man ge sig ut och springa varje dag i en månads tid eller vad är lösningen på det som verkar vara ett problem?

Låt oss backa några rader
Först och främst, när du, och om du ställer dig på badrumsvågen och den visar några kilo för mycket, vem har sagt att det är just några kilon för mycket? Vem har sagt att det är ett problem? Är det du själv eller är det löpsedlarna eller känslan av att inte riktigt vara som ”alla” andra?
Det kanske är så att när ditt BMI (Body Mass Index, det vill säga förhållandet mellan vikt och längd) visar att du troligen har några kilos övervikt. Men är det hela världen?
Ska dessa kilon betyda att du behöver avstå från allt det goda, en fika med äldsta dottern, eller god mat med din andra hälft, eller att du behöver börja en diet eller att du behöver ge dig ut att springa.

Nej kanske inte, eller jo, kanske…
Det är här som rätt eller fel kommer in – Det finns inget rätt eller fel på vad du väljer om du nu ska bli av med några kilon. Det kan ju också vara så att du faktiskt mår bra trots några kilos övervikt enligt BMI. Det handlar om att du faktiskt är bra som du är och att du behöver tycka om dig som du är och inte känna ett dåligt samvete.
Ibland tänker jag så här när hysterin runt alla måsten som ibland övergår till perfektionism blir allt för övermäktigt.

Andas…
Tänk att det är som om du skulle gå till banken och ska låna pengar. Banken tittar på dina inkomster och på dina kostnader. Inkomster i detta fall är det du äter och kostnader är antal kalorier som du gör av med på en dag.
Tänk som en bankman!
Ibland är det bra att ha ett överskott för man vet inte när det kommer bistra tider. Det är bra att ha lite i reserv, det tycker banken i alla fall och det är nog ett klokt val.

Men precis som allt annat i landet lagom är lagom är bäst. Viktigast är att du tar hand om dig och får din dagliga motion, vad, när och hur du väljer att äta eller motionera är ditt val – finns inga rätt eller fel – men gör något som passar dig, som du känner att du trivs med och som gör att du känner att du är bra som du är. Det handlar om din kropp och ditt välbefinnande!

En sak som inte kan bli lagom
är att tycka om sig själv
som man ser ut, här och nu.
Glöm inte det!

/Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: