Redan tagit ställning

Johan Erlandsson, ICA Matmästar’n i Högsby, berättar att man redan för ett par år sedan ställde om inköpen med att prioritera bort utländskt kött och premiera svenskproducerat.
– Vi ser att vi ökat volymerna i år och främst under sommaren på såväl kött som mjölkprodukter. Det lokala och närproducerade är viktigt för våra kunder, därför har vi aktivt valt att så långt vi kan ta in lokala leverantörer.
Som exempel kommer potatisen från Axelssons, lammkött från Ekeby, charkuteriprodukter från Åseda chark samt Stensåkra och nu senast fina ostprodukter från Höjdens mejeri från Farshult och lokalproducerad honung.
Det är viktigt för oss att kunna erbjuda lokalt och kunna presentera nyheter från leverantörer. Emåmejeriets mjölk med havre är ett sätt att locka nya kunder som normalt inte dricker komjölk utan havredryck för att magen ska må bra.  Extra nyttig komjölk helt enkelt.
När vi kan ersätta en utländsk produkt med svenskproducerad så gör vi det.

Hur har ni märkt av den extrema torkan?
– Det är ju dessvärre dagens samtalsämne, oaktat vem man än pratar med. Detta påverkar ju många av oss. Inte bara i vår närhet utan hela Sverige och även andra länder är ju drabbade.

Hur kan ni och kunderna hjälpa till?
– Göra som vi redan gör och lite till. Fortsätta handla svenskt och köp gärna på dig några extra paket kött och lägg i frysen. Köttdetaljerna är ju konsumentförpackade och oftast vakuumpaketerade och bara att frysa in.

Är intresset stort för svenskt och närproducerat?
– Ja det vill jag nog påstå. När en vara sålt slut så får vi ofta frågan när nästa leverans kommer för man vill gärna inte köpa någon liknande vara även om den finns på hyllan.
Det gäller att vi alla gör något nu när krisen är som störst, varje insats räknas, stor som liten.


Publicerat

i

av

Etiketter: