Roligt tillsammans

Tänk så många aktiviteter vi haft genom åren, allt från läscirklar, gympapass och fikastunder

Ett upprop från tre aktiva medlemmar i PRO Fågelfors med budskapet ”roligt tillsammans” mötte oss när vi för några dagar sedan träffade Bror Josefsson, Sara Svensson och Birgit Bergkvist i den stora och rymliga PRO-lokalen i Fågelfors.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Slå dig ner så är kaffet strax klart säger Birgit som tagit med sig hembakat.
– Det blir alltid lite trevligare med kaffe och något till säger hon medans vi sätter oss vid ett av långborden.
PRO-lokalen har förutom den stora lokalen, ett rymligt kök, bibliotek samt en skjutbana för luftgevär i källaren och ett par lägenheter på övervåningen.
– Här har det alltid varit liv och rörelse så länge jag kan minnas säger Bror Josefsson som just nu är ordförande och 87 år fyllda.
För många av Innehålls läsare är Bror troligen mest känd för alla sina år inom husbranschen och hur han och åtta anställda tog vid och startade upp Fågelfors Huskomponent efter att FågelforsHus hade gått i konkurs där alla varit anställda före konkursen.
– Ja det är ju fortfarande i gång och nu är det ju en del av Attacus säger Bor lite stolt.

Bror berättar inlevelsefullt om sina år inom byggbranschen men även om vikten av ett starkt föreningsliv.
– Det är ju så man bygger ett samhälle, där man engagerar sig på olika sätt och att vara en del av PRO är ett sätt, aktiv i Fågelfors IF är ett annat sätt, där har man spelat mycket boll fast det är ju några år sedan säger Bror och skrattar.

Vad är det som gör att PRO betyder så mycket för er frågar vi trion.
– Det är ju att man känner en så fin gemenskap när man gör saker. Nu har vi, som alla andra, fått ställa in massor av aktiviteter men hoppas att vi nu ska kunna komma igång igen. Det är lätt hänt att man kan bli sittandes ensam och för att undvika det och att känna att man gör något meningsfullt så är engagemang inom PRO ett sätt menar Birgit.

Träffades genom PRO
Bror berättar att han blev änkeman för ett par år sedan och att han och Sara som sedan tidigare var änka numera är särbos, detta tack vare PRO.
– Vi har ju setts genom olika aktiviteter som anordnats här och vi gillar varandras sällskap så nu hittar vi på saker att göra och äter tillsammans. Det är inte menat att man ska leva ensam säger Sara.
Birgit flyttade till Fågelfors för 11 år sedan och för henne har föreningslivet inneburit ett viktigt nätverk.
– Jag kom in direkt i styrelsen när jag flyttade hit och nu är jag bland annat kassör och ansvarar för en rad olika områden. När man kommer som nyinflyttad är intresseföreningar viktigt och ett bra sätt att lära känna människor. Jag är själv aktiv i flera föreningar här och det är vi alla säger Birgit och får medhåll av Bror och Sara.

Hoppas på medlemsökning
– Vi ser att medlemsantalet går åt fel håll men vi hoppas att alla som är pensionärer i någon form kontaktar oss och blir medlem. Ju fler vi är som träffas på aktiviteter desto roligare blir det betonar trion.
Just nu är jag ordförande och är så fram till årsmötet i februari säger Bror. Men det borde finnas någon yngre än mig som kan ta detta uppdrag, jag kan vara med på ett hörn om man vill.
– Jag vet att det är många som har längtat efter att kunna träffas under trevliga former och om allt håller i sig gällande restriktioner kring pandemin så siktar vi på att det ska vara möjligt. Dessa lokaler ska inte stå oanvända utan det ska vara liv och rörelse. Som du ser så är lokalen stor vilket gör att det är lätt att hålla avstånd även om man är flera som träffas.
– Ja tänk så många aktiviteter vi haft genom åren, allt från läscirklar, gympapass och fikastunder säger Birgit och summerar mötet med att hon väntar på att telefonen ska ringa för att hälsa nya medlemmar välkomna.


Publicerat

i

av

Etiketter: