Ruda Livs – Nära Dej

Sedan en månad tillbaka är den lilla matbutiken Ruda Livs i Ruda ansluten till matvarukedjan Nära Dej. Ett stort lyft för butiken menar Ahmad Yousef som tillsammans med Aya Mystafa äger fastigheten och driver matbutik och pizzeria.

Text och bild: Gunilla C Johansson

När vi var och hälsade på packade Ahmad upp kylvaror som precis hade anlänt.
– Det är viktigt att få in allt i kyl och frysdiskar så man inte bryter kedjan menar Ahmad där han fyller på med mjölk från Emåmejeriet.
– Vi har haft många samtal med de som bor här i Ruda om vilka varor man vill att vi ska ha i butiken. Därför har vi tänkt om och ingår nu alltså i en matkedja som innebär att vi breddar vårt sortiment inom en rad olika områden. Detta är ett stort men viktigt steg för att kunderna ska hitta hit och vilja handla där man bor.
Ahmed berättar att man även är en av tre servicepunkter i kommunen som fungerar bland annat som turistinformation.
– Vi fick en tvådagarsutbildning genom kommunen där vi och de andra servicepunkterna, Fagerhult och Fågelfors var med och fick en bra genomgång om besöksmål och hur man hjälper bland annat turister. Det var många fina platser som vi fick se som jag själv inte besökt, bland annat i Fagerhult och i Fågelfors.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att driva en matbutik och sedermera även pizzeria?
– Vi kom hit från Syrien och jag och min fru har högskoleutbildning, jag är elingenjör och min fru är kommunikationsingenjör. Men det var svårt att få ett arbete inom våra branscher och insåg att vi var tvungna att tänka om för att skaffa oss ett arbete. Vi såg att detta låg ute till försäljning och vi köpte det och flyttade hit från Lessebo.
Nu har vi tre personer som arbetar här i butiken och pizzerian. Målet är att jag ska jobba halvtid här och halvtid med det jag är utbildad inom. Min fru jobbar deltid här när hon inte studerar för att ta en masterexamen genom högskolan. Vi insåg snabbt att språkkunskaper är viktigt för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden och dessa kunskaper gör att vi kan studera och jobba.
Men vi trivs alla mycket bra här i Ruda och våra två barn går i förskola och skola i Ruda och de har fått många bra vänner.


Publicerat

i

av

Etiketter: