Rustik känsla

Det är inne att måla med kalkfärg då
färgen skapar en rustik känsla tack vare skiftningen i färgnyansen. Kalkfärg från Jotun är en matt mineralfärg som ger ett kalkat intryck med ett unikt kulöruttryck.

Text: Gunilla C Johansson.
Bild Marie Hägglund

– Färgen är ganska olik vanlig färg som man kanske är van att måla med. Den är tjockare till konsistensen och man får jobba mer med penseln för att få fram önskad yta. Det som är spännande med just kalkfärg är den variation av färgnyanser som man kan få, då man jobbar fram olika tjocka lager och antal strykningar, berättar Karin Sandholm på Sandholms Färg och Golv, Högsby.
Atmosfären och känslan som man skapar i ett rum där man målat väggarna med kalkfärg är härlig och man får en varm och ombonad känsla trots att väggen kan se ut som en betongvägg.
Det går även bra att måla möbler med kalkfärger. Tänk på att välja möbler som inte används så ofta och därmed inte utsätts för slitage.
Målar du en hallmöbel, kruka eller liknande, använd en sealer, alltså ett skyddade lager som gör att det är lättare att damma av den målade detaljen.

Marie Hägglund, Berga som målat en del med kalkfärg:
– Jag har sett många inspirerande bilder på Instagram där man använt
kalkfärger till väggar inomhus. Där fick jag inspiration att testa att måla om möbler.
Tack vare denna typ av färg fick jag fram en patina med antik känsla. Det är den jag tycker är så fin. Jag målar med en färgnyans men med hjälp av att arbeta mycket med penseln så formas en slutprodukt med en fin antik känsla där kulören skiftar.
Det är lätt att måla med färgen på möbler och ett bra sätt att lära känna färgens egenskaper för att så småningom kanske våga måla hela väggar avslutar Marie.


Publicerat

i

av

Etiketter: