Seglarskola i sommar

När man hör ordet seglarklubb, är kanske inte det första man tänker på en seglarklubb som håller till i insjöar. Men faktum är att det finns många inlands-klubbar runt om i landet, Emådalen Seglarsällskap är en av dessa. Vi stämde träff med Gillis Fredriksson och några aktiva ungdomar för att få veta lite mer om klubben.

För några veckor sedan hade Emådalens seglarsällskap vårupptakt vid sjön Sinnern och Oxnabben då man tvättade och vaxade optimistjollar, e-jollar och katamaraner efter vintern inför sommarens äventyr.
– Det är viktigt att se över utrustningen inför säsongen så att alla vet att allt är i sin ordning. Ungdomarna är ivriga på att komma i gång efter vinteruppehållet och då är materialvård ett bra sätt att förena nytta med nöje berättar Gillis Fredriksson, en av flera aktiva ledare.

– Jag engagerade mig i klubben när barnen var små och det var ju några år sedan, för numera bor de lite utspritt med sina familjer men jag blev visst kvar här i klubben. Det är något speciellt med att lära ut hur man tar sig fram över vattnet med en segelbåt och så småningom lär sig att segla.
Ungdomarna var snabba att hänga på Fredriks kommentar.

– Jag håller på med många olika sporter men att åka hit och segla, klart att det är roligt och annorlunda mot exempelvis lagsport. Extra roligt är det när det går fort, säger Jesper Karlsson.
Jesper är i skrivande stund innehavare av vandringspriset för andra året i cupen Stigs Minnescup, något som han tänker försvara.

jesperlinnmolly2
– Ja det ska jag bara ha i år säger Jesper bestämt.
Tror du ja säger Molly Höglander, det kanske blir jag säger hon med glimten i ögat.
Molly berättar inlevelsefullt om hur bra hon och bästa kompisen Linn Dahlman har det i klubben.
– Vi blev bästa kompisar när vi började segla. Jag och min pappa brukar segla ibland, det är roligt att göra saker ihop med pappa. Linn Dahlman inflikar.
– Ja det var pappas ide´ att jag skulle prova på att segla. Först ville jag inte, men det är ju roligt att vara här, men det bästa jag vet är att vara i stallet där min mamma brukar vara med och hjälpa till. Roligt att hålla på med saker på fritiden som är helt olika varandra.
Trion säger samstämmigt att sammanhållningen i klubben är en av anledningarna till att man ser fram emot träningen på tisdagarna och hoppas att ännu fler börjar med segling. Det är ju bara så häftigt och roligt avslutar trion.

Hajk
Klubben arrangerar varje år en tvådagars hajk, något som är minst sagt populärt bland ungdomarna.
– Då blir det allt från korvgrillning, lekar, bad, sova i tält, sång och musik runt lägerelden från tidig morgon och långt in på natten. Förra året hade vi en tävling som gick ut på att man med hjälp av sina båtar skulle ta sig fram till platser där det fanns nycklar som gick till en stor kista. För att få upp kistan så var m alla tvungen att få fram alla nyckar. Till sist klarade man uppdraget och kunde öppna kistan som var fylld med godis.

Seglarskola
Alla som fastnar för segling har börjat sin seglarkarriär genom den årliga seglarskola som drar i gång strax efter midsommar. En kurs som pågår under fyra dagar där man får lära sig grunderna inom segling. Allt från säkerhet, utrustning, teknik och vett och etikett på sjön.
– Vi är mitt i arbetet med att ta emot anmälningar till årets seglarskola, så för den som vill prova på en ny sport anmäl er gärna till seglarskolan. Kravet vi ställer för att få delta är att man kan simma 200 meter. Vi har ingen åldersgräns men de yngsta deltagarna är runt nio år.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: