Sju smarta steg till ett nymålat hus

1. Välj färgtyp
Det bästa är att använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Då vet man att färgen inte kommer att flagna eller få svårt att fästa.

2. Kolla underlaget
Du kanske måste laga, eller rent av byta ut, vissa brädor innan du börjar måla? Lös puts kanske ska skrapas bort etc. Kolla även upp hängrännor, stuprör och taket, så att allt på huset är ok.

3. Gör ett bra underarbete
Börja med att se till att fasaden är ren från mögel, pollen och ytbeläggning. Målartvätt hjälper dig att lyckas! Skydda fönster, växter och mark med papp innan du börjar måla.

4. Använd rätt verktyg
Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt penslar, en bra stege och sköna kläder, blir jobbet både roligare och enklare. Tipsen får du av din färghandlare.

5. Välj rätt dag att måla
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.

6. Måla
Själva målningen beror på vilken typ av fasad du har: trä, puts, betong, tegel? Är träfasaden redan målad sedan tidigare eller är träet nytt?

Om du jobbar med en träfasad gör du så här:
Nymålning
1. Impregnera framför allt ändträ och utsatta delar av konstruktionen.
2. Grundmåla hela ytan
3. Färdigmåla 2 gånger

Ommålning
1. Ytan tvättas med Målartvätt. Vid påväxt av mögel/alger skall ytan behandlas med Hustvätt. Eftersköljes rikligt med vatten. Låt ytan torka innan målningen fortsätter.
2. All gammal lös färg skrapas bort till fast underlag. Blanka ytor mattslipas för att få en god vidhäftning. Gråträ måste slipas bort till fast friskt trä.
3. Trärena ytor impregneras först och grundmålas därefter.
4. Färdigmåla 2 gånger

7. Njut av att slippa måla på flera år
Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen
– på länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då, så håller sig huset fint ännu längre. Grattis till ditt fina, nymålade hus!

Vi på Innehåll tackar Sandholms Färg och Golv och Nordsjö för goda” gör det själv tips”


Publicerat

i

av

Etiketter: