Skånefamilj hittade idyllen i Mjösebo

Makarna Nathalie och John Hellgren tillsammans med döttrarna, åttaåriga Wilma och treåriga Julia lämnade nyligen Hyllinge i närheten av Helsingborg 

I stället har de bosatt sig på den nyförvärvade gården i Mjösebo, där inte minst familjens tre hästar får en framträdande roll. 

– Jag är född i Fågelfors, varför det för min del är nära nog att flytta hem, medan min fru Nathalie Hellgren är från Helsingborg. Vi träffades för drygt tiotalet år sedan hos goda vänner i just Helsingborg och på den vägen är det, berättar Johan Hellgren, som sedan flera år är lastbilschaufför. 

Däremot blev ett helt nytt yrke för Nathalie Hellgren när familjen lämnade Skåne. 

DJURSKÖTARE 

– Jag hade jobbat på Volkswagen-Audi under åtta år i Helsingborg. Nu har jag helt nyligen börjat som djurskötare hos familjen Ulf Gustafsson i Bökemåla. Framför allt handlar det om att sköta och mjölka de 220 korna. Jag trivs jättebra och lär mig nära nog dagligen något nytt, säger Nathalie Hellgren. 

Först bodde Nathalie och John i en lägenhet i Bjuv och senare på en mindre gård där, innan det bar iväg till en gård i Hyllinge. 

Helt har John Hellgren inte släppt kontakten med släkt och vänner i hembygden, då han ofta varit jagat och fiskat med sin far, Mikael Hellgren, Högsby. 

HÄSTINTRESSE 

– Numera har vi tre hästar och sedan väldigt unga år har jag haft ett uttalat hästintresse, men faktiskt är det bara tre år sedan jag skaffade min första häst, säger Nathalie Hellgren. 

Under de senaste åren har planerna på att skaffa en ny gård vuxit sig allt starkare och till slut föll valet på Mjösebo. I drygt två månader har John Hellgren och yngsta dottern Julia bott i Mjösebo, medan Nathalie och äldsta dottern Wilma följde efter i samband med skolans höstlov. 

Gården är på två hektar med tillgång till betes- och hagmarker. Dessutom finns gott om ridvägar i närområdet, vilka Nathalie Hellgren kommer att ta vara på. 

BYGGT FYRA BOXAR 

– Jag har knappast legat på latsidan, utan haft massor med jobb de fyra nya boxarna. Vi ska göra en del kompletteringar och även en paddock är på gång. I ärlighetens namn ska erkännas att gode vännen Marcus Roos och min far, Mikael Hellgren hjälpt till med mycket, påpekar John Hellgren. 

Ytterligare förbättringar i stallet är på gång och man ska exempelvis dra in vatten. Så småningom är målet att nå upp till den så kallade Säker Gård-klassificeringen. 

– Vi räknar med att kunna inackordera hästar framöver. Tanken är att vi ska ha lösdrift med i alla fall en del av våra hästar och kommer därför att bygga ett vindskydd, säger Nathalie Hellgren. 

BARNEN STORTRIVS 

Den allra viktigaste i sammanhanget är att Wilma, som går i Fröviskolans andra klass och Julia på förskolan Lillebo I Högsby verkligen trivs och båda har snabbt fått nya kompisar. 

Många bitar har fallit på plats, men det hindrar inte att vi har åtskilligt kvar att göra och det gäller då bland annat att renovera bostadshuset, påpekar Nathalie och John Hellgren. 

Text och bild: 

INGVAR GUNNARSSON


Publicerat

i

av