Skidfantaster glada över årets första snö

Kristian Furuskog och Christian Ragnar, som båda gillar att åka skidor på elljusspåret i Berga.

För Kristian Furuskog, Högsby och Christian Ragnar, Högsby kom den för dem så oerhört efterlängtade snön strax efter jul- och nyårshelgerna. Alltså plockade de omgående fram skidorna och framför allt har det blivit åtskilliga timmar på elljusspåret i Berga.

Numera 45-årige Christian Ragnar har sedan barnsben varit idrottsintresserad och framför allt då av fotboll. Han gjorde något av sitt livs match som målvakt i oktober 1997 i Vimmerby, då Högsby efter dramatiskt kval lyckades gå upp fyran.
I laget spelade den två år yngre Kristian Furuskog, som utöver fotboll inte minst satsade på handbollen och spelade i ettan med Hultsfred för att nämna något.
– Visst tar åldern delvis ut sin rätt, men herrarna Furu-skog och Ragnar är något av elitmotionärer, varför det blir åtskilliga träningspass varje vecka.

Gillar rullskidor
I södra delarna av landet har det på senare år inte varit gott om tillfällen för skidåkarna att vara i farten.
– ­Vi åker mycket rullskidor i stället. Egentligen är det mer rättvist att tävla på rullskidor än vanliga skidor, då materialet man använder är lika för alla. Motsvarigheten till SM kallas för Masters och där vi har tävlat med framgång, säger Kristian Furuskog.
I sammanhanget kan nämnas att han vunnit klassen H 40, medan Christian Ragnar har en tredjeplacering i klassen H 45 som bäst.
Det blev också framskjutna placeringar för dem båda vid årets Masters, som avgjordes i närheten av Sandviken.
Rullskidor i all ära, men naturligtvis gillar dessa båda flitiga elitmotionärer att åka skidor på traditionellt sätt.

Inget Vasalopp
I dessa coronatider kommer Christian Ragnar och Kristian Furuskog inte att ställa upp i Vasaloppet, som denna gång får ett helt annat upplägg. Förmodligen kommer bara den yttersta eliten att vara med i detta klassiska lopp, som till stor del i år för övrigt ersätts av Vasaåket.

– Det blir inte alls samma grej och den här säsongen har det inte heller genomförts några seedningslopp inför Vasaloppet, säger Christian Ragnar, som åkt tio Vasalopp, medan Kristian Furuskog kommit upp i hälften så många.
Så länge som det finns snö blir det mycket skidåkning för dem båda.  En januarilördag körde de ett tufft pass på tre timmar i Berga och det var absolut ingen engångsföreteelse.

Härlig känsla
– Det är en härlig känsla att vara ute och träna. Det har nära nog blivit som ett gift man inte vill vara utan. Vi åker alltså skidor och rullskidor, men det bli även en del löpning, påpekar Christian Ragnar.
Åldern till trots har Kristian Furuskog och Christian Ragnar knappast slagit av på takten, utan snarare har det blivit tvärt om.
­Antalet träningstimmar har blivit betydligt fler. Jag tränar sex dagar i veckan och tar normalt sett endast ledigt på måndagarna. Träningen är en livsstil för Christian Ragnar och mig betonar Kristian Furuskog.

Ny belysning
På tal om elljusspåret i Berga har det flitigt frekventerat så snart det funnits tillgång till snö.
Sedan förra säsongen har klubben fått ny belysning vid elljusspåret.
– Numera har vi energisnåla ledlampor. Det innebär att vi har  fått bättre belysning och inte nog med detta, då elkostnaderna inte ens är hälften så höga vid en jämförelse med de tidigare kvicksilverlamporna, säger Stellan Häggbrink i Berga SOK.
Kylan kommer och går som bekant. Efter några veckor med snö och kyla blev det mildare på nytt under förra veckan, men skidåkarna, som är ett segt släkte hoppas naturligtvis att vintern ska komma tillbaka.

Text och bild: INGVAR GUNNARSSON


Publicerat

i

av

Etiketter: