Bröderna Lars Sinnerström och Ulf Sinnerström har båda lämnat räddningstjänsten, då de numera är pensionärer.
Högsbybröderna Ulf Sinnerström, 63 år och Lars Sinnerström 60 år har nära nog varit oskiljaktiga hur länge som helst. Häromåret gick Ulf i pension och nyligen valde Lars att göra detsamma.
Deras far, numera framlidne Janne Sinnerström, var under en följd av år deltidsbrandman och även gruppledare vid räddningstjänsten i Högsby, varför det föll sig självklart för Ulf och Lars att gå i hans fotspår.
– När jag var klar med militärtjänsten 1977 började jag som deltidsbrandman i Högsby och var då klart yngst i gänget. Dessutom hade jag ordinarie jobb som buss- och taxichaufför, berättar Ulf Sinnerström.
Tre år senare skaffade han sig kompletterande utbildning i Kalmar, som bland annat gällde ambulansförare.
– Det var många idrotts-profiler där som fotbollsspelarna Stig Andreasson och Roland Ivarsson samt brottaren Lennart ”Baggen” Svensson. Min fru hade fått polisjobb i Oskarshamn 1983 och därför valde jag att bli brandman och ambulansförare där. Allt har som bekant sitt slut och för fyra år sedan gick jag i pension
Dagliga träningspass
Under åren inom räddningstjänsten var det dagliga träningspass och även i Oskarshamn fanns flera idrottsmän som ishockeyspelarna Peter Ekroth, Andreas Schultz och Andreas Kustemo, fotbollsspelaren Kent Niklasson och brottarna Jonny Nilsson och Ted Dicksson för att nämna några.
Förlöst tre barn
– Vårt uppdrag är att hjälpa allmänheten. Jag har varit med förlöst tre barn med framgång, vilket varit något fantastiskt. Det ligger i sakens natur att vi får vara med både i glädje och sorg.
Jobbade i samma skift
Den yngre brodern Lars Sinnerström började som deltidsbrandman i Högsby sommaren 1980 och hade då sitt vardagliga jobb på en mekanisk industri.
Under sommaren 1982 var han vid räddningstjänsten i Kalmar och fick året därpå fast jobb i Oskarshamn.
– Min bror Ulf och jag jobbade i samma skift i närmare 20 år, vilket fungerade hur bra som helst. Vi har båda utbildat oss till räddningsdykare och har även haft många utbildningspass inom hjärt- och lungräddning. Något vi var helt oförstående till, var då det från politiskt håll på 1990-talet tyckte att vår sektor var närande och tärande, betonar Lars Sinnerström.
I räddningstjänsten händer det mycket och ibland har det varit svårt att koppla efter ett dramatiskt skift.
Bland det positiva med jobbet har varit den goda sammanhållningen och jag kommer att sakna arbetskamraterna, betonar Lars Sinnerström.
En brandman är dock kvar i släkten, då Ulfs och Lars Sinnerströms systerson Anton Sinnerström är anställd vid räddningstjänsten i Botkyrka.
Hoppas rekrytera brandmän i kommunala verksamheten
Räddningstjänsten i Högsby kommun är fortfarande underbemannad.
Nu hoppas inte minst räddningschef Ingemar Idh att ändra på detta och då genom att personal inom den kommunala verksamheten är beredd att genomgå utbildning till brandman.
– Jag anser att det skulle vara en fördel om blivande brandmän kan hämtas från olika kommunala verksamheter och att man därigenom får till en samverkan, säger Ingemar Idh.
Redan har två brandmän slutat i år och en tredje väljer snart att göra detsamma. Dessutom går en ned till att bli vad som kallas för extra brandman.
Normalt ska det i grupp vara ett befäl och fyra brandmän, men beroende på dagens situation har räddningstjänsten fått gå ned till en plus tre.
Fyra nya på gång
– Fyra brandmän håller på att utbilda sig, men det blir ändå inte tillräckligt. Vi behöver i alla fall ytterligare en brandman för att nå upp i fulltaliga grupper, alltså med en plus fyra.
Politikerna är införstådda med dagens situation. Högsby kommun har en struktur med centralorten, som har 1 800 personer samt fem mindre tätorter. De geografiska avstånden kan ibland vara svåra att täcka upp.
För vår del skulle det ha varit en betydande fördel om det hade funnits ett större företag som det exempelvis finns i värmländska Lesjöfors, där 18 man på ett stort företag också är brandmän, sammanfattar Ingemar Idh.
Text och bild: INGVAR GUNNARSSON