Sociala medier

För drygt 20 år sedan var det en känd person som sa att internet är en fluga och något som inte kommer att finnas i framtiden.
Framtiden som man hänvisade till är här och i dag är internet långt ifrån en fluga – något som man kan inte längre kan avfärda.

Initialt och för drygt 100 år sedan var mediekanalerna papperstidningar, därefter tog telefon, radio och TV och bredband vid, alla med ett antal års mellanrum. I dag är internet och tillgång till nätet en självklarhet för många. Internet används i alla former av sammanhang.  Allt från att läsa sin tidning på nätet, handla kläder, leta recept till att söka information om vad det än månde vara.
Ett sätt att vara ute på internet och att dela med sig av sina egna intressen, synpunkter eller kunskap är att använda sig av sociala medier, eller sociala kanaler om man så önskar för att nå ut med det man vill berätta så att andra kan läsa och ta del, argumentera för eller emot det man tycker, vill eller kan.
En kanal för att förmedla något är via en blogg. Ordet kommer från engelskans blog och kan översättas med webbjournal, eller webbdagbok. En dagbok på internet där det senaste inlägget eller anteckningen hamnar högst upp på sidan.
En blogg brukar handla om ett visst ämne, sport, matlagning, politik, inredning, känslor, blommor och där det är vanligt att sidan kompletteras med länkar och bilder till ämnet.  Ofta kopplas sidan ihop med nyheter och med att besökare till sidan kan lämna skriftliga kommentarer till de olika inläggen på sidan.
Ordet blogg finns från 2006 med i Svenska Akademiens ordlista.

Vi har många som bloggar i vår kommun och med  de mest varierande inslagen.
Vi har tagit kontakt med några av våra bloggande kommuninvånare.

Spegling av livet
Hallå där Ullis Hilmersson 40 år, inflyttad till kommunen och arbetar idag som personlig assistent, vad bloggar du om?
– Jag har under några år känt att jag gärna velat dra igång en blogg och försöka spegla livet som det verkligen är sett utifrån känslor. På många sidor målas det perfekta livet upp, det nystädade huset, den perfekt lagade maten och det perfekta förhållandet. För mig så är inte det en äkta bild av livet och jag känner att det perfekta livet kanske är där man faktiskt får ha lite damm i hörnen, att man får känna sig ledsen, nere, arg och himmelskt glad. Jag har ofta starka känslor som just innebär att jag antingen är mycket glad eller mycket ledsen. Det är viktigt för mig att förmedla en bild av att man är okej som man är oavsett känslostormar som jag skriver om på min blogg.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att blogga?
– Min mamma gick bort för tre år sedan och det  var en mycket tung period. Jag kan känna det då som nu en stor saknad där känslorna varierar stort. Jag har även gått igenom tuff separation som även den satt djupa spår i mitt sätt att leva, hur jag ser på saker och ting och vad jag värderar mer än annat här i livet. Under de månader jag bloggat så har jag stött på många som tackat mig för att jag bloggar om just känslor, där både anhöriga till personer som mår dåligt och personer själva som har det tufft, känt ett stöd eller förståelse efter att ha läst min blogg.  Kan jag få någon annan att må bättre eller finna svar i sina känslor via min blogg, då känner jag att jag har uppnått syftet med min blogg. För mig är bloggen en nyttig ventil i mitt liv. Livet är verkligen som en berg- och dalbana vissa dagar och inte alltid som en eka i långsam färd framåt i de stilla vatten en ljummen vårdag med lätt bris.

Dagens Anka
Hallå där Heinz-Günther Strömer, profil i Högsby, du driver din blogg sedan 2009 och har genom åren publicerat medias diverse Dagens Anka, det vill säga rubriker och underrubriker med syftningsfel och stavfel. Dessa ankor har du varvat med personliga synpunkter och inlägg om dagsaktuella händelser.
Fram till dagens datum har din blogg haft mer än 200 000 besökare.

Varför driver du en blogg?
– Det började med mitt missnöje över nedläggningen av den kommunala musikskolan. Jag har sedan dess konsekvent påmint om vem som lagt ned den. Därefter köpte jag en bok som innehöll tidningsankor. Från denna bok och tidningen Grönköpings veckoblad hämtar jag och publicerar tidningsankor som många gånger är dråpliga och kan ge en och annan glädjeyttring. I min blogg framgår det tydligt att jag inte född i Sverige och jag kan känna för dem som kommer hit.
Alla musikaler som jag medverkat i under min tid som lärare på Fröviskolan finns med i form av bild och text samt mitt liv med musiken.

Tips till dig som vill börja blogga
– Viktigt att du har något att säga och att du tänker på vad du skriver innan du publicerar ditt inlägg.
Blogg: h-gstromersblogg.blogspot.com

Klipp från bloggen
”SKÅDEBRÖD
Uppvakta er student med en god och vacker studenttårta
eller varför inte  överraska med en rolig bild på tårtan?
(Annons i Östersunds-Posten)”

 

Drömhuset och fotografering
Hallå där Clara Ingvarsson, Kängsebo, Fågelfors du driver en välbesökt blogg som handlar om inredning och om ditt och familjens drömhus som restes 2009 och som ni flyttade in i 2011. Du har en mycket välbesökt blogg med närmare 350 000 besökare hittills och en blogg med många kreativa inlägg om just inredning och livet på landet. Vad är det som gör att du valt att driva en blogg?
– Först och främst är det för mina stora intressen för inredning och fotografering.  Att jag sedan märkt att fler och fler besöker sidan så har jag blivit allt mer inspirerad. Inredning och fotografering har varit starka intressen under många år och bloggen är ett bra sätt att kombinera mina intressen.clara
Clara är uppvuxen i Kängsebo och flyttade till Malmö för studier. Återvände och köpte hus i Fågelfors som familjen sedermera sålde.
– Vi styckade av en bit mark från min föräldrargård och uppförde huset 2011. Bor här tillsammans med min man, hoppsan jag menar sambo, och våra två barn.

Hur klarar du av att kombinera bloggande med arbetet och familjelivet?
– En blogg bör uppdateras nästan dagligen, men jag har valt att uppdatera 2 till 3 gånger i veckan och då efter att jag lagt barnen. Fotograferar gärna under helgerna och sedan publicerar inläggen under vardagarna. Det är lite roligt att såväl lokalmedia som riks-pressen uppmärksammat min blogg och nybygget som i mångas ögon ligger minst sagt mitt ute i skogen bland allt klorofyll.
För mig är bloggandet ett utmärkt sätt att få utlopp för mina intressen och visa på det fantastiska med att bo på landet, och givetvis uppskattar jag all positiv feedback  som man får. Men en sak är viktig, jag driver bloggen för min egen skull och inte för att jag måste eller för någon annans skull. Då blir det nog inte lika inspirerande. Men som det känns nu så kommer jag att driva bloggen under överskådlig tid framöver. Det gäller ju att göra saker som man tycker är roligt här i livet, och för mig är detta just det, roligt.
Tips från Clara till dig som vill starta en blogg
– Ha tålamod, du får inte 100 000 läsare första veckan utan att det tar tid. Att uppdatera bloggen nästa dagligen är grunden i en blogg. Personligen lägger jag lite extra tid på att ta bra bilder. En bild säger ibland så mycket mer än bara ord.  Framför allt för mig som driver en inspirationsblogg som det faktiskt handlar om.
Clara kommer att medverka på Kulturmåndagen den 23 februari.
Blogg: clarashempabyvagen.blogspot.se


Publicerat

i

,

av

Etiketter: