Sondera marknaden och våga satsa

-Jag är född och uppvuxen i Berga, bor i Högsby och driver mitt företag i Ruda så för mig är hela kommunen på något sätt hemma.

Så inleder Sophia Axelsson sin beskrivning av varför hon som snart 24 årig tjej trivs med såväl privatlivet som att driva företag i kommunen.
I år är det 4 år sedan Sophia startade upp sin frisörsalong i Ruda, något hon inte ångrat en enda dag.
– Nej verkligen inte, jag är så glad att jag vågade ta det där steget och satsade på något helt eget.
Att det blev salong i Ruda föll sig helt naturligt då hon visste att det fanns ett par andra tjejer som även de utbildat sig till frisör hade valt att etablera sig i Berga och att det skulle blir tufft med 3 salonger på en så liten ort.
– Här i Ruda är jag ensam men å andra sidan är det nära till de större orterna och deras utbud.  De som kommer till min salong uppskattar närheten och även förhoppningsvis det jobb jag gör.
Mina kunder är allt från 1-90 år och är till stor del stamkunder och vi har lärt känna varandra. I början var jag lite försiktig men nu när man lärt känna kunderna och de såklart även lärt känna mig med så vet man om man ska klippa och färga som man brukar eller om man ska föreslå en helt annorlunda klippning eller infärgning.

Stoppknapp
Sophia utbildade sig i Växjö under tre års tid och bodde i Växjö under hela studietiden. Attraktionskraften till vänner och släkt var dock större än staden.
– Jag vet ju vad det innebär att bo i en större stad, men det lockar inte. Däremot så finns det ju saker man kan göra här som gör att fler väljer att flytta hit eller inte flyttar härifrån. En stoppknapp så man kan kliva på eller av tåget i Ruda vet jag skulle uppskattas av de lite yngre men även äldre. Även om de säger att för få åker tåg för att man ska stanna i Ruda. Nu kan ju ingen åka, det stannar ju inte här säger Sophia engagerat och sen tillägger hon, å sen ett tips till Maggan att när de riktigt små barnen gått hem från Juvelernas hus, ha öppet för de lite äldre senare på kvällen.

Våga
– Jag hoppas verkligen att fler unga vågar satsa på företagande.  Sondera marknaden på vad som saknas och vad kan du själv kan. Ser du att det finns underlag, prova på företagslivet, jag kan varmt rekommendera det. Dessutom så finns det många billiga hus i Ruda och lediga affärslokaler. Jag är övertygad om att jag om tio år på ett eller annat sätt jobbar inom branschen.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: