Spännande gymnasiestudier för Frövielever

Olika gymnasiestudier väntar för Kevin Israelsson, Maja Schön och Wilmer Axelsson.

I dagarna lämnar eleverna i nian Fröviskolan med allt vad det innebär och till hösten väntar gymnasiestudier. Tre av dessa 16-åringar är  Maja Schön, Kalvenäs, Kevin Israelsson, Grönskåra och Wilmer Axelsson, Högsby, som har valt vitt skilda gymnasier under de tre kommande åren.

Det avslutande läsåret blev något helt annat än vad de hade tänkt sig beroende på coronapandemin. I mer än 30 år har Fröviskolans nior bjudit på skolmusikaler, men den fick som så mycket annat ställas in som en följd av pandemin. Under perioder har den traditionella undervisningen detta läsår fått ställas in av samma anledning och i stället har varit digitalt framför datorn i hemmet
– ­Det blev jobbigt till slut tycker Wilmer Axelsson precis som de två övriga.
Under de två avslutande veckorna på läsåret har eleverna gjort en film i stället för den uteblivna musikalen

Hästintresserad
– Jag har varit hästintresserad länge och har haft egen häst i åtta år. Vi har flyttat till Kalvenäs utanför Berga och där har jag två hästar. Min pappa Björn Lennartsson har byggt boxar åt hästarna, berättar Maja Schön.
Gymnasieåren kommer för hennes del i stor utsträckning att handla om just hästar, då hon ska gå vid Bollerups lantbruks- och hästgymnasium i närheten av Tomelilla i Skåne.
– Jag ska studera, Om unghästens utveckling. Det är en internatskola, där det blir mycket praktik och jag kommer att ta med min häst. Jag får lära min grunderna för att bli unghästutbildare och hästuppfödare. I framtiden vill jag ha en egen verksamhet och föda upp hästar och rida in dem även åt andra.
Ibland hoppas Maja Schön kunna åka hem till Kalvenäs under gymnasietiden och att någon av skolkamraterna då tar hand om hennes häst.
Min tränare Sandra Ottosson i Kvillsfors driver Qvillo Stuteri och har lånat ut en unghäst till mig, men den kan följa med till Bollerup, säger Maja Schön.

Ishockeyfrälst
För Kevin Israelsson, Grönskåra väcktes tidigt intresset för ishockey och efter det inledande året i Åseda IF har han sedan hållit till i Växjö Lakers under nio år.
– Jag vill fortsätta satsningen på ishockey och är preliminärt antaget på gymnasiet i Växjö, där jag ska läsa ekonomi. Det är helt klart med ishockeyn, säger Kevin Israelsson.
Hans föräldrar Lina Thuresson och Conny Israelsson har kört åtskilliga mil och upp till fem gånger i veckan sträckan Grönskåra-Växjö tur och retur, då Kevin Israelsson tränat och spelat ishockeyn.
– Jag har ofta haft med mig skolböckerna i samband med resorna. I höst kommer jag att bo i en lägenhet, som ligger nära både skolan och ishockeyarenan i Växjö, vilket blir smidigt. Jag spelar back ska vara med i Växjös lag J 18 Elit. Målet är att komma upp i A-lagstruppen, men det blir ju en mycket tuff utmaning.
Tränare för laget Frej Mc Lougjlin och Robert Liis, som verkligen kör hårt med de unga spelarna och inte minst då med styrketräningen. Den senaste säsongen blev det inga matcher beroende på coronapandemin.
– Tidigare var vi och spelade i stora delar av södra Sverige, men också i Göteborg och Stockholm. Jag tycker det ska bli spännande att börja i Växjö och klart är det blir mycket ishockey, betonar Kevin Israelsson.

VVS-montör
I motsats till Maja Schön och Kevin Israelsson kommer Wilmer Axelsson, Högsby att bli hembygden trogen, då det för hans del väntar gymnasiestudier i Oskarshamn.
– Jag väljer att bo kvar i Högsby och ska pendla till Oscarsgymnasiet för studier på VVS- och fastighetsprogrammet. Målet är att bli VVS-montör och mycket praktik ingår i utbildningen, säger Wilmer Axelsson.
Efter de tre gymnasieåren väntar två år som lärling innan han är färdig VVS-montör.
– Jag vill jobba med något praktiskt och det kommer alltid att behövas hantverkare. Dessutom har jag planer på att  framöver bli deltidsbrandman i Högsby och utesluter inte att skaffa mig den utbildning som krävs för att få heltidsjobb som just brandman, men  det får i så fall bli en senare fråga, säger Wilmer Axelsson.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: