Stafettpinnen överlämnad

Richard Stålmarck lämnar över stafettpinnen till Björn Rigestam på Juristbyrån. Innehåll träffade duon över en kopp kaffe på Wickbergs konditori. Richard, som fyller 65 år vid nyåret, har under tre år stegvis trappat ned sin verksamhet och kommer att lämna över juristverksamheten helt vid nyåret till Björn.

– Det är ju så att ska man vara aktiv jurist så måste man hålla sin kunskap ajour till 100% även om man jobbar deltid.
Jag har därför bestämt mig för att avveckla min verksamhet helt för att lägga min tid på familjen, vänner och vem vet kanske nya fritidsintressen.

Vi på Innehåll bad Rickard att summera sin tid i Högsby
– Jag har trivts mycket bra här i Högsby och det är klart att man kommer att sakna alla kundkontakter. Att föra en dialog, resonera med och ge handfasta råd till en tjej på 21 år på förmiddagen och att träffa en dam på 90 år på eftermiddagen ger en fingervisning om bredden på vår verksamhet. Vi hanterar vardagsjuridik som omfattar allt från testamente, boutredningar, gåvohandlingar till rådgivning för att nämna några saker.

 

Björn inflikar

– Jag tycker att det förebyggande arbetet är det viktigaste. Jag kan ge ett exempel, när två personer bestämt sig för att gifta sig, så kanske ett avtal som förbehåll eller liknande inte är det första man tänker på. Men den dagen man mot förmodan står inför en skilsmässa, så kan jag lova att det blir betydligt enklare om man har klara papper på hur man vill att det ska vara.

Vet man spelreglerna så blir livet så mycket lättare och man behöver inte gå och oroa sig för framtiden menar duon.

– Tänk på att vår rådgivning är kundspecifik, ungefär som medicin, man kan inte låna grannens medicin för att få hjälp, eftersom man har inte samma förutsättningar. Därför har banken en kostnadsfri tjänst till sina kunder som innebär att alla har råd att komma, den kallas för livsbesiktning. Då får man träffa en jurist under cirka 30 minuter där vi går

igenom vad det är man kan tänkas behöva hjälp med. Ibland räcker det med ett möte och ibland behöver man ta fram handlingar som testamente och då får man ett kostnadsförslag på just testamentet.

– Livet blir så mycket enklare om man kan ligga steget före, och jag vill verkligen betona att våra kunder är inte bara är personer med stora och tjocka plånböcker Det kan handla om att man kan ha saker och ting med högt affektionsvärde, eller andra faktorer som gör att man själv vill bestämma och påverka att det man lämnar efter sig hamnar i rätta och trygga händer.

Björn bor i Kalmar och har arbetat på juristbyrån sedan 2012. Han gillar idrott, har sprungit Göteborgsvarvet, och har ett stort intresse för musik samt spelar trummor i ett band.

– Viktigt att ha en fritidssysselsättning som avviker från jobbet för att kunna ladda batterierna. Jag har alltid varit intresserad av människor och att kunna vara en liten del i en persons liv och kunna ge objektiva råd och fingervisning om framtida beslut ser jag som en stor förmån i mitt arbete.

Juristbyråns kontor inne på Sparbanken i Högsby kommer även fortsättningsvis vara bemannat en dag i veckan.

 

/Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: