Stiftelse söker stipendiater

Stephan Willberg, ordförande i Jan-Åke Mobergs stiftelse berättar att Jan-Åke från Ruda dog för fyra år sedan vid 74 års ålder. I samband med hans död inrättades en stiftelse i hans namn, Mobergs Stiftelse, något som var enligt hans egen vilja.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Stephan berättar vidare att Jan-Åke hade ett genuint, äkta och starkt intresse för idrotten och då främst fotbollen. För honom var idrotten viktig och betydde mycket. Ett sätt att träffa andra människor. Att kunna prata med andra över en kopp kaffe och känna gemenskap och glädje att vara en i gänget. Att han då ville grunda en stiftelse till förmån för föreningslivet var hans sätt att tacka för allt positivt han fått genom föreningslivet.

– Rent sportsligt så landade han på korpnivå, men den sportsliga framgången var inte viktigast, utan gemenskapen. Att han då tog initiativet till en stiftelse för att främja idrott, ja det föll sig så att säga naturligt.

Så sammanfattar stiftelsen ordförande Stephan Willberg, tillika före detta god man, för Jan-Åke om bakgrunden till Mobergs Stiftelse där man för tredje året delar ut medel till stipendiater.

Berätta lite om Jan-Åke

– En färgstark personlighet som uppskattades av många och som ville alla väl. Han var född i Ruda och redan i i ung ålder flyttade han till Östergötland för att sedermera flytta tillbaka till Ruda. Under många år arbeta på Runeklints Bageri och gjorde så fram till att verksamheten upphörde i Ruda.

Han hade ett stort samhällsintresse där idrotten var en del av detta och i Ruda IF var han såväl linjeman som ledare.

Jan-Åke hade ett enormt minne när det gällde att komma ihåg sportsliga händelser. Här kunde han räkna upp resultat och tabellplaceringar flera år tillbaka i tiden för allt från Ruda IF till IFK Norrköping.

Vem kan söka medel ur stiftelsen?

– Det är föreningar som är anslutna till riksidrottsförbundet och fysiska personer som bedriver idrott i någon form med sin idrottsliga bas i Högsby, Fliseryd och Långemåla församlingar. Det är med andra ord många som kan söka, från individnivå till föreningar.

Stiftelsen verkar för att främja och uppmuntra intresset för idrott och det är viktigt att detta framgår betonar Stephan.

– Idrotten skapar mycket gemenskap och genom stiftelsen så jobbar vi vidare i hans anda med att uppmuntra och utveckla idrotten. Det är roligt att se att bidragen gör nytta ute bland föreningarna.

Tidigare stipendiater

  • Långemåla IF
  • Högsby IK
  • Långemåla BTK
  • Ruda IF
  • Fliseryd IF

Samtliga bidrag är kopplat till ungdomsverksamhet och allt från bidrag för att kunna åka på läger till inköp av idrottsredskap.

Sista dag för att söka medel ur stiftelsen för 2019 är 15 februari.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: