Stigs Gräv

 

Jag valde att avveckla mjölkproduktionen och istället satsa på entreprenad. Detta redan 1976. Ett val som känts rätt från dag ett, och ännu mer rätt nu med Carl-Johan som står i tur att ta över företaget berättar Stig Karlsson, Stigs Gräv.

När vi på Innehåll träffade Stig och Carl-Johan Karlsson så var duon i full färd med att lasta av L-stöd, det vill säga en stödmur, från lastbilen vid ett hus intill en insjö i kommunen. Den lilla smidiga lastmaskinen var till god hjälp vid lossning av lasten och för att transportera L-stöden till huset.

– Ja nu har vi mycket jobb på gång och det har rullat på bra med anläggningsarbeten säger Stig.

Duon har arbetat tillsammans på heltid sedan Carl-Johan gick ut fordonslinjen på gymnasiet 2010. Innan dess tillbringade Carl-Johan många kvällar, helger och lov med att lära sig allt om branschens förekommande arbeten.

– Vi räknade lite på detta och bara för att ta ett exempel så har vi utfört drygt 300 jobb som är kopplat till avlopp och infiltrationsbäddar, både inom som utanför kommungränsen. Vi har en otrolig bredd på uppdragen som vi utför. Det kan handla om jobb som sträcker sig över flera månader. Som att lägga kabel, till att vi åker ut och hjälper till att gräva bort en häck och plantera en ny, till att dränera runt ett hus och sätta platonmatta. Eller som nu, att få en stödmur framför huset så att man kan plana ut och få en fin ute-plats att sitta på vid sitt hus säger Stig.

När vi ser maskinerna så förstår vi hur bra och smidiga dessa är till att utföra arbeten där det är trångt om utrymme, som det kan vara på en villatomt.

– Det finns företag som har maskiner som väger 20-30 ton och det är klart att de har helt annan kapacitet, men de har också helt andra typer av jobb. Våra maskiner som ligger på 2-4 ton utför jobb som de stora inte kan och vice versa menar Carl-Johan.

Vi går runt på baksidan av huset och här är det inte gott om utrymme. Men precis lagom med plats för den lilla grävmaskinen och lastmaskinen att kunna göra ett bra jobb tillsammans med maskinförarna Carl-Johan och Stig.

Markvibrator, laserinstrument för att väga av och få L-stöden på plats varvas med yrkesskicklighet och arbetsglädje.

– Ja så är det säger Stig, vi gillar att göra det vi håller på med. Jag sa till Carl-Johan att jag kommer att lägga av när jag blir 70. Men det gick inte så bra, nu har jag ju passerat detta med ett par år och, ja vi får se hur länge jag håller på.

Men hur är det att jobba ihop, far och son, blir ni aldrig osams?

– Ja, jo, det kan väl hända att han tycker att det går för långsamt säger Stig.

Å vad svarar du då?

– Som man alltid gör i min ålder, gör det själv då, säger Stig och skrattar.

Carl-Johan

– Jag trivs verkligen med de jobb vi gör och all kundkontakt som det innebär. Jag ser en ljus framtid i branschen, vill man arbeta finns det alltid jobb, på ett eller annat sätt.

Jag fick en bra grund att stå på genom mina tre år på Oscars­gymnasiet, det tillsammans med flera års erfarenhet så ser jag inga konstigheter att så småningom ta över verksamheten avslutar Carl-Johan.

Vi tackar för ett trevligt besök hos en av kommunens företagare och kan konstatera att med maskiner, idéer och vilja får man ordning på det mesta på en tomt.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av